Novosti

01/07/2024

Organizacija World Habitat: Za nas ste već sada primjer o kojem govorimo drugima, pulski model u budućnosti će pratiti mnogi gradovi

Danas, 1. srpnja 2024. godine gradonačelnik Filip Zoričić održao je sastanak u Komunalnoj palači s predstavnicama World Habitat organizacije Lindom Butcher i Louise Winterburn.

Naime, predstavnice World Habitat organizacije odlučile su organizirati trodnevno studijsko putovanje u Pulu kako bi podržale uvođenje Housing First programa u našem gradu i istaknule koliko veliki korak je napravila Pula u području rada s osobama u beskućništvu.

Na sastanku je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov te Helena Babić i Jana Milin Herceg, predstavnice udruge „AjA“ koja u Puli provodi Housing first program.

„Velika mi je čast što vas imamo priliku ugostiti u Puli. Housing First program jedna je od najljepših pulskih priča u posljednje vrijeme, a sve zahvaljujući predanom radu i trudu Helene Babić i Jane Milin Herceg, pročelnice Ivane Sokolov i njezinog tima. Ponosni smo što smo prvi u Hrvatskoj uveli ovaj model i što možemo biti primjer drugim gradovima“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Naime, World Habitat je nevladina organizacija s kojom Udruga „AjA“ u sklopu Hrvatske mreže za beskućnike surađuje posljednje tri godine.

„World Habitat nas je povezao s Housing First Hub-om i time nam omogućio edukacije, upoznavanje s Housing First modelom, te nas povezao s raznim organizacijama iz Europe i uvelike nam pomogao u ovom procesu“, rekla je Helena Babić.

Pročelnica Ivana Sokolov potom se osvrnula na proces uvođenja ovog modela koji do sada u Hrvatskoj nije postojao:

„Jako sam ponosna na Helenu i Janu i na sve ono što smo na ovom području zajedno postigli u posljednje tri godine. Kada smo prvi put razgovarali o ovome, činilo se teško ostvarivo, skoro pa nemoguće. Ali ipak smo uspjeli. Od jednog stana došli smo do pet stanova i zbrinuli 12 osoba. Danas će s nama na konferenciji biti i predstavnici Ministarstva koji su prepoznali važnost ovog modela i koji će slušati o Puli koja je prva u Hrvatskoj uvela Housing first“.

Podsjetimo, organizacija World Habitat predvodnik je rastućeg pokreta predanih i strastvenih zagovornika stanovanja koji se zalažu za trajna stambena rješenja i bore za okončanje beskućništva, a krajnji cilj organizacije je stvoriti svijet u kojem svatko ima siguran dom, što je ujedno i pokazatelj uspješnosti zajednice.

„Naša suradnja s Pulom je relativno mlada, a nevjerojatno je koliko ste toga već uspjeli napraviti. Za nas ste već sada primjer o kojemu govorimo drugima, iznimno smo ponosni kako ste uspjeli implementirati naše savjete i prilagoditi ih vašoj konkretnoj situaciji. Vaš pulski model u budućnosti će pratiti mnogi gradovi. Ove velike promjene se ne bi mogle dogoditi da nije bilo suradnje nevladinih udruga i gradske administracije“, nadodala je Louise Winterburn iz World Habitat organizacije.

U nastavku dana u Komunalnoj palači održana je konferencija u organizaciji Udruge AjA, u partnerstvu s Gradom Pula, Hrvatskom mrežom za beskućnike i organizacijom World Habitat na kojoj su predstavljeni modeli pristupa baziranog na stanovanju, uključujući Housing First i modele priuštivog stanovanja za sve ranjive skupine u potrebi.

Na događaju su govorili ključni stručnjaci i predstavnici World Habitat organizacije koji su podijelili svoja iskustva i rezultate dosadašnjih projekata, a po prvi puta u Hrvatsku došle su i organizacije iz Istočne i Centralne Europe.

Osim predstavnika World Habitat organizacije, na skupu su sudjelovali predstavnici Grada Pule, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike i organizacija Adra iz Srbije, Udruge Institut Pula te Udruge AjA.

Podsjetimo, Grad Pula prvi je grad u Hrvatskoj koji je uveo Housing First model koji stavlja naglasak na osiguravanje trajnog stambenog rješenja kao prvog koraka u rješavanju beskućništva. Ovaj model dokazano poboljšava kvalitetu života korisnika, smanjuje stopu povratka u beskućništvo te omogućava lakši pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Uz stabilno stanovanje, osobe u riziku od beskućništva ili s iskustvom beskućništva dobivaju priliku za socijalnu i ekonomsku rehabilitaciju, čime se dugoročno doprinosi održivom razvoju zajednice.