Novosti

02/07/2024

Sutra se bogatim programom obilježava Dan sv. Tome, zaštitnika grada Pule

Grad Pula 3. srpnja omogućio parkiranje bez naknade na svim javnim parkiralištima pod naplatom na području Grada Pula-Pola

 

U srijedu, 3. srpnja 2024. godine u Puli će se svečano obilježiti blagdan sv. Tome, apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule.

Svečano misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina s početkom u 18 sati predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije i ostalim biskupima i svećenicima. Toga će se dana u Pulskoj katedrali održati Prvo pokrajinsko hodočašće vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga.

Nakon svečanog misnog slavlja održat će se procesija ulicama grada Pule s relikvijama sv. Tome, koja će krenuti iz Katedrale, preko Trga sv. Tome, Kandlerovom ulicom, Ulicom Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima,  Carrarinom ulicom te natrag Kandlerovom ulicom do Katedrale gdje će uslijediti svečani blagoslov s relikvijom sv. Tome.

Prigodni koncert Klape Sv. Juraj HRM i Policijske klape Sv. Mihovil održat će u Katedrali nakon procesije i svečanog blagoslova.

Pulski kantautor i skladatelj Bruno Krajcar je povodom blagdana sv. Tome uglazbio stihove Daniela Načinovića te je nastala himna Sveti Toma  u čast pulskom zaštitniku za koju je snimio spot s pulskom ženskom klapom Teranke. Spot je jučer premijerno prikazan na CMC-u, dok će sutra, na sam blagdan sv. Tome, biti prikazan u jutarnjoj mozaičnoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“  na HRT-u.

U povodu obilježavanja Dana sv. Tome, u srijedu, 3. srpnja 2024. godine u vremenu od 00:00 do 24:00 sata sva javna parkirališta pod naplatom na području grada Pule bit će oslobođena od plaćanja naknade na svim parkirališnim lokacijama i u svim parkirališnim zonama osim parkirališta koja se nalaze unutar područja plave zone (V. zona, tzv. „holders only“ parkirališta u Ulici Castropola, Kandlerovoj ulici, Parkiralište Stara Tržnica i Parkiralište Benediktinske opatije).