Novosti

02/07/2024

Tijekom lipnja prikupljeno 105 tona otpada koji je nepropisno odložen oko spremnika

Danas, 2. srpnja 2024. godine održana je konferencija za medije na temu nepropisnog odlaganja otpada na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić i direktor Herculanee Robi Fuart.

Cilj konferencije bio je iznijeti poražavajuće brojke nepropisno odloženog otpada u mjesecu lipnju te apelirati na sve građane, a posebice na ugostitelje u centru grada, da se ponašaju odgovornije.

Direktor Herculanee Robi Fuart započeo je konferenciju osvrnuvši se na statistike iz mjeseca lipnja.

„U lipnju 2024. godine prikupljeno je 105 tona „otpada sa ceste“. Tu ne računamo glomazni otpad, već samo otpad koji je odložen oko spremnika. Naše ophodnje su konstantno na terenu, obilaze spremnike u dvije smjene, a sve kako bi se nepropisno odložen otpad uspio sakupiti. Konstantno izdajemo kazne, ali to očito nije dovoljno, jer ne možemo izdati toliko kazni koliko se otpada nagomilava oko spremnika. Posebno neuredno je u centru grada koji se suočava s golemom količinom otpada od ugostiteljskih objekata. Zbog specifičnosti, za starogradsku jezgru organizirano je svakodnevno prikupljanje otpada kod ugostitelja „od vrata do vrata“. Bez obzira na to, većina ih nepropisno odlaže otpad u i oko podzemnih spremnika. Na taj način izbjegavaju plaćanje usluge, uneređuju grad te opterećuju cijeli sustav. Dovoljno je reći da imamo sedam ugostitelja koji nemaju niti jedno pražnjenje u cijelom šestom mjesecu, pet ugostitelja koji imaju jedno pražnjenje posude u cijelom šestom mjesecu, a sve zajedno ih je dvadesetak iznijelo posudu jednom tjedno ili manje“, rekao je Fuart.

Gradonačelnik Zoričić potom je apelirao na sve građane da se odgovornije ponašaju i time pokažu da im je stalo do našeg grada.

„Ulice su nam čiste i uredne, redovito se održavaju i čiste, međutim, svakodnevno smo svjedoci nepropisnog gomilanja otpada oko kontejnera. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i nedopustivo. Stoga najavljujemo pooštravanje kazni za one koji se ponašaju neodgovorno. Kada se radi o lokalima koji se nalaze u gradskim prostorima, zasigurno ćemo dovesti u pitanje njihove ugovore o najmu. Ovo je apel da svi kao zajednica reagiramo, osudimo ovakva ponašanja i pohvalimo one koji su odgovorni i kojima je stalo do čistoće i ugleda našeg grada“, rekao je Zoričić koji se potom osvrnuo i na nepropisno odlaganje glomaznog otpada po ulicama.

„Imamo 70 posto više glomaznog otpada nego lani. Kako je moguće da netko ima potrebu ostaviti cijeli dnevni boravak ili kupaonicu u centru grada na ulici, dok znamo da postoji kontakt telefon za odvoz glomaznog otpada i reciklažno dvorište“, nadodao je Zoričić.

U nastavku konferencije Fuart je naglasio kako ipak ima i pozitivnih primjera koji mogu biti na ponos svima nama te najavio kako će im Pula Herculanea u suradnji s Gradom Pula dodijeliti certifikat EKO partnera.

„Moramo pohvaliti odgovorne ugostitelje jer među njima ima i onih koji imaju oko 50, 60, pa čak i do 200 pražnjenja posude mjesečno. Za njih smo pripremili certifikate EKO partnera koji će se prvi puta dodijeliti već ove godine svima onima koji se ponašaju odgovorno prema otpadu. Dodatno, u cilju uređenja sustava, provedena je nabava te će uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša na jesen krenuti zamjena poklopaca na podzemnim spremnicima. Na  svim spremnicima će se postaviti sistem kao kod Zavoda za zapošljavanje koji se pokazao kvalitetnim”, zaključio je Fuart.