Novosti

03/07/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić: Ako naš prijedlog bude prihvaćen u jednom mandatu povećat ćemo plaće u vrtićima preko pedeset posto

Na konferenciji za medije, održanoj 3. srpnja u prostorijama Komunalne palače, gradonačelnik Filip Zoričić govorio je o nastavku su pregovora s predstavnicima sindikata dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula i predstavnika Grada.

Konferenciji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov te pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i provedbu ITU mehanizma Aldo Rojnić.

„Nakon današnjeg razgovora na kojem smo iznijeli naše prijedloge prije svega moramo istaknuti da je zajednička polazna osnova poštivanje zakona odnosno usklađenje plaća“, naglasio je gradonačelnik Filip Zoričić

Pojasnio je kako je prijedlog smanjenje roka za povećanje plaća s dvije i pol na godinu i pol dana da te da prema prijedlogu prvo povećanje u rujnu iznosi do 15 posto u siječnju 2025. godine do 6 posto, a ostatak do ožujka 2026.

„To bi značilo da od rujna do siječnja imamo ukupno povećanje od 21 posto, da smo samo u 2024. godini povećali plaće za 27 posto, odnosno u jednom mandatu ove gradske uprave ukupno 51 posto“, istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je naveo kako je za izjednačavanje plaća u godinu i pol dana iz gradskog proračuna potrebno izdvojiti preko 4 milijuna eura. „S ovim ćemo prijedlogom ići na Gradsko vijeće kako bi vijećnice i vijećnici javno raspravljali i donijeli odluku, a ja vjerujem da će prijedlog podržati“, kazao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je naveo kako su ostali zaposlenici vrtića u svom dopisu prema Gradu naveli da se u procesu pregovora osjećaju zakinutima te je taj dopis prezentiran sindikatu.

Kazao je kako će se privatnim vrtićima, koji zajedno s Gradom idu u upise, isplatiti potpora za poboljšanje materijalnih uvjeta u iznosu od dvije tisuće eura po skupini odnosno ukupno 60 tisuća eura. Svakako ćemo razgovarati o modalitetima odnosa Grada i privatnih vrtića“, dodao je gradonačelnik Filip Zoričić i naglasio kako se u predškolski odgoj ulaže i kroz ulaganja u infrastrukturu koja je do sada bila zapuštena.

„Naravno prvenstveno moramo misliti na djelatnice i djelatnike vrtića te se nadam da će prihvatiti ovaj naš prijedlog“, zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Podsjetimo, na posljednjem sastanku predstavnici Sindikata ponovili su njihov temeljni zahtjev koji je i dalje izjednačavanje plaća svih zaposlenih radnika u dječjim vrtićima sa zaposlenim u osnovnim školama, uz zahtjev da se tražena povećanja izvrše u narednih godinu dana.

Tada su predstavnici Grada naglasili kako uz obvezu poštivanja Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, imaju i obvezu poštivanja Zakona o proračunu kao i Zakona o izvršenju proračuna, no da se zajednički može razmišljati o tome da period povećanja plaća bude u razmaku od sljedećih godinu i pol dana odnosno do ožujka 2026. godine, kada bi se ponudilo zadnje povećanje plaće, a time i došlo do traženog izjednačavanja.