Novosti

04/07/2024

Potpisano devet novih ugovora za obnovu fasada i pročelja

U pulskoj Komunalnoj palači, u četvrtak, 4. srpnja 2024. potpisano je devet novih ugovora s upraviteljima zgrada Eurostyle upravljanje nekretninama, EKI inžinjering i Pula usluge i upravljanje za obnovu fasada i pročelja u sklopu projekta Dolcevita.

„Danas potpisujemo devet ugovora. Ovim ćemo ritmom do kraja 2025. godine postići broj od 66 obnovljenih zgrada. Dosad je potpisano 102 ugovora, uz ovih današnjih devet imat ćemo ukupnih potpisanih 111 ugovora. Ovo je jedna od osnovnih politika mandata ove gradske uprave. Zahvalan sam svima na trudu i svim sugrađanima koji su prepoznali ovaj važan projekt obnove fasada, obnove grada. Čeka nas još puno posla i od toga nećemo odustati“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.   

Direktorica Eurostyle upravljanje nekretninama Suzana Stanković zahvalila je  gradonačelniku i njegovim suradnicama u gradskoj upravi s kojima surađuju kao i kolegama koji isto aktivno rade na obnovama zgrada.

„Veliko mi je zadovoljstvo aktivno participirati u uljepšavanju grada. Sve je više zgrada i stanara zainteresirano za uređenje svojih fasada, iako moram reći da je najbolji način kad susjed gleda što se događa u tuđem dvorištu i onda je to najveći bum efekt. Sada potpisujemo ugovor za tri zgrade: Zlatićev trg 2, Uspon Konzula Istranina 9 i Dobrichevu 34. Zatim ćemo za Stankovićevu 21, a pripremamo dokumentaciju za još nekoliko zgrada Flaciusovu 4, Kandlerovu 23, Mutilsku 44, Kochovu 2 i 4 te Radićevu 10“, rekla je Suzana Stanković.

Eduard Cinkopan iz EKI inžinjeringa zahvalio je vodstvu grada jer je ovaj projekt puno pomogao da Pula ljepše izgleda.

„Već sad se vide rezultati našeg zajedničkog rada. Danas potpisujemo ugovore za četiri zgrade Croazia 1, Rimske centuriacije 1, Marulićeva 9, koju radimo u suradnji s Pula usluge i upravljanje koji imaju Marulićevu 7,  i Mletačku 4. Imamo još puno projekata koji se spremaju. Slijede nam Rakovčeva 4, Marulićeva 22“, najavio je Eduard Cinkopan.

„Ono što  je stvarno jako lijepo u toj priči je da je ovaj projekt hvalevrijedan. Zavide nam drugi gradovi na ovakvom načinu sufinanciranja. Uspostavili smo odličnu suradnju s ostalim upraviteljima i kao kolege nastupamo zajedno u ovom projektu na opće dobro. Osim Maksimijanove 4 i Marulićeve 7, za koji se danas potpisujemo ugovore, imamo  gotov projekt za Rašku 7,  Giardini 2 i 3 te još tri zgrade su u pripremi do kraja godine“, rekao je Goran Pereša član uprave Pula usluge i upravljanje.

Projekt "Dolcevita" s energetskom obnovom zgrada i obiteljskih kuća započeo je još 2015. godine, a predstavlja korak naprijed u zajedničkom nastojanju da se unaprijedi urbana infrastruktura, graditeljski fond, poveća energetska učinkovitost i poboljšaju životni uvjeti za lokalne stanovnike Pule.

Obzirom na sve veći broj velikih zgrada s derutnim pročeljima, ponajprije na zgradama od važnosti za očuvanje povijesnog identiteta grada, program Dolcevita se promjenom uvjeta sufinanciranja sve više usmjerava na zgrade graditeljskog nasljeđa prvenstveno u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini grada Pule.

U 2024. godini osigurano je 800.000,00 eura što će zadovoljiti potrebe obnove devet zgrada za koje su danas potpisani ugovori, slijedeća četiri koja su u najavi (Flanatička 35, Stankovićeva 21, Giardini 2 i 3) i još dodatnih ugovora koji se očekuju na jesen. U 2024. godini, s današnjim potpisivanjem, sklopljeno je 13 ugovora.

Vizija ove gradske uprave je stvaranje energetski učinkovitih i održivih stambenih zgrada koje će doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, smanjenju troškova energije za građane, te povećanju kvalitete života i svakako vizure samoga grada. Kroz ovaj projekt zgrade će biti obnovljene i modernizirane, što će uključivati uvođenje suvremenih tehnologija i materijala koji su u skladu s najvišim standardima održivosti.

Uspješna realizacija programa „Dolcevita“ bazira se na međusobnoj suradnji Grada i pulskih upravitelja zgrada, stoga se na redovnoj bazi odvijaju konzultacije s upraviteljima, osluškuju realne potrebe na terenu s kojima se isti susreću, a postojeći program obnove građevina se prilagođava radi što učinkovitijeg rješavanje aktualne problematike u praksi.