Novosti

10/07/2024

U Lošinjskoj ulici slobodno još 50 vrtnih parcela

Grad Pula poziva građane da se prijave za parcele urbanih vrtova

 

Grad Pula poziva građane i udruge da se jave na Javni poziv za davanje u zakup vrtne parcele i društvenog vrta na Lošinjskoj ulici koji traje od danas, 10. srpnja 2024. do 5. rujna 2024. godine.

Naime, Grad Pula proveo je prvi Javni poziv za davanje u zakup vrtne parcele i društvenog vrta na Lošinjskoj ulici, na katastarskoj čestici br. 3850 k.o. Pula. Po završetku Javnog poziva ugovor o davanju na korištenje vrtne parcele od oko 40 m2 sklopljen je s 38 korisnika koji su ostvarili pravo zakupa. Obzirom da je nakon prvog Javnog poziva preostalo još 50 slobodnih vrtnih parcela, Grad Pula sada raspisuje novi Javni poziv koji će trajati od danas, 10. srpnja 2024. do 5. rujna 2024. godine te se pozivaju zainteresirani građani i udruge da mu se odazovu.  

Podsjetimo, urbani vrtovi omogućavaju uzgoj vlastite hrane (povrće i jagodičasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima te doprinose većem sadržaju i kvaliteti života u gradu. Važan je i socijalni aspekt urbanih vrtova, važnost zajedničkog rada na otvorenom, druženje i učenje kroz primjere dobre prakse.

Društvenim vrtom će upravljati udruga koja će, uz obvezu provođenja raznih edukativnih i društvenih aktivnosti vezanih za teme vrtlarstva, zdravog način života, očuvanja okoliša, održivog razvoja i slično, promicati organski i ekološki uzgoj biljne hrane, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja i drugih trajnica kao i društvene integracije te osnaživanje ranjivih i marginaliziranih skupina društva, odnosno osoba u nepovoljnom položaju uz promicanje zdravog načina življenja svih građana grada Pule.

Javni poziv i dodatne informacije moguće je pronaći OVDJE.