Novosti

10/07/2024

Obilježena 168. godišnjica rođenja Nikole Tesle

U Huguesovom parku u Puli, 10. srpnja 2024. godine polaganjem vijenaca obilježena je 168. godišnjica rođenja velikog znanstvenika i inovatora Nikole Tesle. U znak sjećanja na Nikolu Teslu vijenac je u ime Grada Pule položio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Milan Čubrilo, predsjednik Srpskog kulturnog društva Istra "Nikola Tesla", prisjetio je životnog puta slavnoga izumitelja poručivši kako Tesla spada među najveće svjetske znanstvenike koji su svojim izumima promijenili svijet.

„Drago mi je da smo se danas okupili na obilježavanju 168. godišnjice rođenja Nikole Tesle. Nećemo nikad prestati ponavljati ono što je Tesla napravio. Zaslužio je da bude u knjigama povijesti i mislim da ćemo to morati s vremenom ispraviti. Dan danas koristimo izume koje je baš Tesla napravio. Moramo biti zahvalni Tesli, stalno o njemu govoriti i sjećati ga se na obljetnicama kao što je ova zbog koje smo i danas ovdje“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

U ime Srpskog kulturnog društva Istra "Nikola Tesla" vijenac su položili zamjenica predsjednika Branka Daić Bursać i član Glavnog odbora Dobrivoje Jaćimović. Obljetnici se su se odazvali i vijence položili konzul žeran Nenad Maričić u ime Konzulata Republike Srbije u Rijeci, pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel u ime Istarske županije, te u ime Zajednice Srba u Istri i Koordinacije Srba u Istri i Rajko Mrkojević i Rajko Dukić.

Nikola Tesla rođen je u Lici 1856. godine i tada nevjerojatnim izumima, poput naizmjenične struje i radio uređaja te svojim uspješnim patentima, promijenio je svijet uvijek se trudeći poboljšati svakodnevni život svih ljudi. Zapamćen po skromnosti, često je govorio kako on zapravo nije izumitelj, već tek otkrivatelj stvari koje već postoje i koje se zapravo nalaze svuda oko nas. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta.