Novosti

11/07/2024

Nastavlja se prijateljstvo između Pule i Sambotela

Delegacija Sambotela na prijemu kod zamjenice gradonačelnika Ivone Močenić

Danas, 11. srpnja 2024. godine zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić upriličila je prijem u Komunalnoj palači za Somu Horvátha, zamjenika gradonačelnika mađarskog grada Sambotela koji je stigao u pratnji suradnika Lászla Brandtmüllera.

„Srdačno vas pozdravljam i želim vam toplu dobrodošlicu u naš grad. Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što vas imamo priliku ugostiti i produbiti suradnju između naših gradova koji imaju mnogo toga zajedničkog“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin te gradski vijećnik i član Odbora za međunarodnu suradnju Vito Paoletić koji je u lipnju prošle godine sudjelovao na obilježavanju Bloomsdayja u Sambotelu.  

Naime, sve je započelo u travnju 2023. godine kada je gradonačelnik Pule Filip Zoričić ugostio veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića s kojim je otvorio niz tema među kojima i mogućnost suradnje dviju zemalja na području kulture. Tom je prigodom hrvatski veleposlanik u Mađarskoj rekao kako grad Sambotel, poput Pule, obilježava Bloomsday dvodnevnim programom u lipnju koji obuhvaća izložbe, predavanja, koncerte i glazbene večeri. Delegacija iz Pule potom se rado odazvala pozivu veleposlanika Andrlića koji je inače rodom iz Pule, a prijateljstvo između dva grada nastavilo se i učvrstilo današnjim dolaskom zamjenika gradonačelnika gospodina Horvátha u Pulu povodom otvaranja 71. Pulskog filmskog festivala.

Na prijemu se između ostalog razgovaralo o brojnim poveznicama između Pule i Sambotela koji osim obilježavanja Bloomsdayja imaju mnoge sličnosti.

„Pula i Sambotel imaju približno podjednak broj stanovnika, povezuje ih bogato antičko naslijeđe i želja za njegovanjem i valorizacijom kulturne baštine. I mi u Sambotelu imamo festival antike kojim se ponosimo. Zanimljivo je napomenuti da od 1991. u našem gradu djeluje Odsjek za hrvatski jezik i književnost na Visokoj školi "Daniel Berzsenyi", a na Pedagoškom fakultetu u Sambotelu postoji Katedra za hrvatski jezik i književnost“, nadodao je zamjenik gradonačelnika Soma Horváth.

Naime, zamjenik gradonačelnika Horváth inače je zadužen za područje kulture u Sambotelu koja im je od iznimnog značaja i u koju ulažu znatna sredstva, stoga je pročelnica Emina Popović Sterpin predstavila najvažnije kulturne manifestacije i projekte u Puli, između ostalog i Pulski Filmski Festival na kojemu će delegacija iz Mađarske večeras sudjelovati.