Novosti

12/07/2024

Otvorene ljetne knjižnice na Fratarskom i Hodrobazi

Da bi osigurala svima dostupnost knjiga tijekom ljetnih mjeseci, Gradska knjižnica i čitaonica Pule otvorila je dvije ljetne knjižnice na popularnim kupalištima Puljana i njihovih gostiju: Knjigu na sunce – Ljetnu knjižnica na Fratarskom i, novu, Ljetnu knjižnicu Hidrobaza.

Obje knjižnice su namijenjene svima zainteresiranima pa čitatelji mogu besplatno i samostalno posuditi knjige koje žele, bez potrebe da se učlanjuju u knjižnicu. Knjige se posuđuju po principu malih besplatnih knjižnica: nakon što odabrane knjige pročitate, vratite ih, poklonite prijatelju, ponesete kući ili zamijenite vašom knjigom koju ste već pročitali. U besplatnim ljetnim knjižnicama svoje mjesto na policama pronašli su romani na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, knjige za djecu i mlade, slikovnice za najmlađe, stripovi... naslovi za opuštanje i uživanje u hladovini ili na plaži.

Ljetna knjižnica Hidrobaza smještena je u ugostiteljskom objektu uz plažu za pse, prema lučici Štinjan, i svoje prve zainteresirane čitatelje dočekala je 5. srpnja. Iz knjižnice svi zainteresirani mogu posuđivati u radno vrijeme beach-bara za pse do kraja ljetne sezone.

Iz Knjigu na sunce! - Ljetne knjižnice na Fratarskom prvi posjetitelji popularnog ljetnog odredišta posuđuju knjige još od 27. lipnja te će biti otvorena do kraja ljetne sezone na Fratarskom.  Knjižnica se, već tradicionalno, nalazi uz recepciju, otvorena je 24 sata te je nastavak osmogodišne suradnje s ciljem promocije knjižnice, knjige i čitanja te dodatne ponude posjetiteljima Fratarskog.

Ljetna knjižnica na Fratarskom pokazala se izuzetno dobrom praksom u promicanju čitanja tijekom ljetnih mjeseci te je broj posuđenih i poklonjenih knjiga svake godine sve veći. Upravo je iz tog razloga kao novi projekt promocije ljetnog čitanja pulska gradska knjižnica odlučila otvoriti još jednu ljetnu knjižnicu. Plaža Hidrobaza je među najpopularnijima i najposjećenijima javnim gradskim plažama, kako naših sugrađana tako i gostiju, a  prijedlog za postavljanje ljetne knjižnice objeručke je prihvaćen pa tako od početka srpnja uz različite sportske sadržaje Hidrobaza nudi i knjige.

"Dobra knjiga će vas inspirirati, probuditi vašu maštu i kreativnost, potaknuti vas na razmišljanje, sanjarenje, pružiti vam nove ideje i perspektive. Upravo smo s tom mišlju otvorili ljetne besplatne knjižnice koje vam pružaju priliku da istražujete nove pisce i njihove izričaje te otkrijete nove omiljene knjige. Uživajmo u dugom toplom ljetu uz more u hladu knjige!", poručuju iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.