Novosti

12/07/2024

U Puli održan mimohod za žrtve Srebrenice

„Da se ne zaboravi i više nikada, nikome ne dogodi“!

Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Puli je održan 10. mimohod u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije kojim je obilježeno 29 godina od stradanja nevinih žrtava.

„Da se ne zaboravi i više nikada, nikome ne dogodi“, misao je koja je ujedinila sve sudionike mimohoda koji su u tišini krenuli s Narodnog trga, Flanatičkom ulicom, Ulicom Sergijevaca pa sve do Foruma.

U ime Grada Pule u mimohodu su sudjelovali gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul. Nakon što je povorka sjećanja stigla na Forum, održan je prigodan program na kojemu je gradonačelnik Filip Zoričić  izjavio kako Srebrenicu nikada ne smijemo zaboraviti te kako od svake riječi ponekada više govori tišina. Prigodan govor održala je i predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije Almira Raimović, svećenik don Ivo Borić, imam Esad Jukan te zamjenica župana Istarske županije Jessice Acquavita.

Na Forumu su u programu sudjelovali dramsko recitatorska sekcija "Bosanski behar" iz Pule i dječji zbor "Jadranski dragulji" iz Crikvenice. Nakon službenog djela programa u zrak su pušteni bijeli baloni, a i ove godine s pulske rive u more su bačene bijele ruže.

Podsjetimo, organizator mimohoda je Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije. Program je financiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Istarske županije, Grada Pule i Općine Medulin.