Novosti

12/07/2024

U srijedu, 17. srpnja na Valkanama Domagoj Jakopović Ribafish završava plivanje oko Istarskog poluotoka

Djeci i odraslima treba više kvalitetnog druženja i vremena provedenog u prirodi

 

Plivački pothvat plivanja oko Istre započeo je simboličnim plivanjem od 200 metara do plaže na Preluku 23. lipnja ove godine, a profesor geografije i food bloger Domagoj Jakopović Ribafish od tad je preplivao 85 kilometara diljem istočne obale Istre. Još su ostale tek dvije dionice, a finale ovogodišnjeg projekta RokPoluotok previđeno je za srijedu u 18 sati gdje će zadnje metre preplivati na plaži Valkane u Puli.

Uz edukativne radionice, druženje s djecom i odraslima te brojne akcije čišćenja prirode i zanimljivih igara, do sad je Ribafish posjetio redom Preluk, Lovran, Mošćeničku Dragu, Brseč, Plomin Luku, Rabac, Svetu Marinu, Tunaricu, Ližnjan, Medulin, a doplivao je i to Rta Kamenjak.

Naime, poznati hrvatski food bloger, voditelj i profesor geografije u mirovanju Domagoj Jakopović Ribafish, nakon što je u razdoblju od 2019. do 2022. godine doplivao do svih naših naseljenih otoka, poslije jednogodišnje pauze pokrenuo je novu akciju u kojoj će tijekom dvije godine pokušati oplivati najveći hrvatski poluotok. Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025. Sljedeće ljeto plivat će od Pule do Savudrije. Kako je riječ o geografskom, a ne geopolitičkom projektu, plivanje je uz Istarsku obuhvatilo i dio Primorsko-goranske županije.

Tijekom stotinjak kilometara u 24 dana plivanja Ribafish i drugi plivači profesionalci su kroz 18 plivačkih dionica prosječnih duljina od oko 5.000 metara dnevno dolazili na najljepše plaže Primorja, Kvarnera i Istre te održali do sad 10 zanimljivih radionica s naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i očuvanje našeg jedinog Planeta.

Poruka koju žele poslati RokOtočani jest da i djeci i odraslima treba više kvalitetnog druženja i vremena provedenog u prirodi i s prirodom, a istu će poruku poslati i u Puli 17. srpnja na plaži Valkane. Osim samog druženja s djecom i prenošenja pozitivnih poruka, igara i potraga za blagom, jedan od sponzora projekta Kaufland, pobrinut će se da se svako dijete osvježi sladoledom pa će svoja neodoljiva kolica postaviti na samoj plaži Valkane.

RokOtok je primio brojna priznanja, proglašen je najljepšom pričom ljeta 2019., a Domagoj Jakopović Ribafish je za ovaj projekt dobio vrijedne nagrade, među ostalim i onu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Local Hero  te Ponos Hrvatske. S Udrugom Čisteći medvjedići tijekom hladnog dijela godine odrađene su stotine akcija čišćenja okoliša, među kojima i sad već legendarni Čikolov u kojem ljudi dobre volje čiste prirodu od ogromne količine nerazgradivih opušaka.