Novosti

15/07/2024

U Općoj bolnici Pula otvoren Knjižnični stacionar Santorio

Gradska knjižnica i čitaonica u suradnji s Općom bolnicom Pula u zgradi OB Pula danas, 15. srpnja 2024. godine otvorila je Knjižnični stacionar Santorio namijenjen pružanju knjižničnih usluga pacijentima na bolničkom liječenju s ciljem podrške dobrobiti i oporavku pacijenata uz pomoć knjiga te olakšavanja boravka u jedinoj bolnici u Istarskoj županiji. Svečanom otvorenju prisustvovale su zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, ravnateljica OB Pula Irena Hrstić  i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je okupljene u ime gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno ime.

„Drago mi je što ćemo danas otvoriti knjižnični stacionar, prvu organiziranu bolničku knjižnicu za pacijente u Hrvatskoj, a koji je nastao kao rezultat uspješne suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Opće bolnice Pula. Terapija knjigom ili biblioterapija poznata je još od davnina. Nju su koristile mnoge drvene civilizacije. Tako su primjerice stari Egipćani prepisivali riječi kao lijek, antički Grci smatrali su knjižnicu mjestom iscjeliteljske snage, dok mnoge afričke kulture u procesu ozdravljenja koriste riječi odnosno stihove. Knjiga je dar, knjiga priča priče, knjiga uspavljuje djecu, knjiga nas izvještava, ona nas uči nečem novom ili nas podsjeća na nešto što smo već naučili. Čitajući knjigu smanjuje se stres, napetost. Knjiga nas smiruje. Vjerujem da će čitanje knjige pomoći pacijentima bolnice da im se skrate dugi bolnički dani i da im se boravak  u bolnici učini što ugodnijim. Isto tako, čitanje knjige ima pozitivan učinak na psihološke aspekte zdravlja pa prema tome i pozitivan učinak na zdravlje u cijelosti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić zaželivši uspješan rad knjižničnog stacionara te proglasila stacionar otvorenim.

Prisutnima su se obratile i ravnateljica OB Pula Irena Hrstić  te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

Stacionar Santorio prva je organizirana bolnička knjižnica za pacijente u Hrvatskoj, a pokretanje osnivanja temelji se na osiguravanju prava na pristup knjigama i čitanju osobama koji iz bilo kojeg razloga ne mogu koristiti redovne knjižnične usluge i građu.     

Knjižnični stacionar Santorio nalazi se uz glavni ulaz u OB Pula, u prizemlju zgrade u kojoj su smješteni bolnički odjeli te će biti otvoren ponedjeljkom i četvrtkom od 14 do 16 sati te srijedom od 10 do 12 sati. Početni knjižnični fond čini 800 knjiga (beletristika, stručna literatura, publicistika, stripovi, knjige na talijanskom jeziku i raznih časopisa) te će se prema potrebi korisnika mijenjati i nadopunjavati iz fonda Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Knjižnične usluge Knjižničnog stacionara Santorio mogu koristiti svi pacijenti Opće bolnice Pula nakon učlanjenja. Članstvo je besplatno i traje 30 dana od dana upisa, a svaki član može istovremeno posuditi do tri jedinice knjižne građe uz rok posudbe od 21 dan, dok se časopisi mogu koristiti u stacionaru.

Knjižnični stacionar pružat će i uslugu pokretne posudbe na bolničkim odjelima za teže pokretne pacijente. Osim pacijenata na bolničkom liječenju knjižnične usluge Stacionara moći će koristiti i dnevni pacijenti na ambulantnom liječenju.

Radi veće zdravstvene zaštite pacijenata, stacionar je opremljen i prijenosnim UV sterilizatorom knjiga Vray koji će se koristiti za dezinfekciju knjiga.

Kako se navodi u Smjernicama za knjižnične usluge za bolničke pacijente, starije osobe i osobe s posebnim potrebama u ustanovama za trajnu skrb i smještaj Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), knjige, čitateljska i knjižnična građa pozitivno utječu na stanje i oporavak oboljelih osoba; knjige nam pružaju mogućnost za dobivanje informacija, razonodu, nadahnuće, razmišljanje i učenje, ali ono što je najvažnije - imaju terapeutsku vrijednost i mogu pozitivno utjecati na stanje i oporavak pacijenata.