Novosti

15/07/2024

Grafičkom dizajneru Predragu Spasojeviću posthumno nagrada "Marijan Rotar"

Ovogodišnji dobitnik Nagrade "Marijan Rotar", koja nosi ime po utemeljitelju Pulskog filmskog festivala, a dodjeljuje se za doprinos promociji tog festivala, posthumno je pripala grafičkom dizajneru i likovnom umjetniku Predragu Spasojeviću. 

Spasojević je ostavio osebujan trag na kulturnoj i društvenoj sceni Pule, Istre i šire.  

Upravno vijeće Javne ustanove Pula Film Festival jednoglasno je odlučilo da se ovogodišnja Nagrada Marijan Rotar posthumno dodijeli dizajneru Predragu Spasojeviću koji je zaslužan za neka od vizualnih rješenja Pulskog filmskog festivala, a nagrada je u ponedjeljak u Festivalskom centru uručena njegovoj supruzi Biserki Vranić. 

Predrag Spasojević prvi je festivalski plakat pod nazivom „The Candy-Arena“ dizajnirao 1984.  i nastavio vizualno promovirati identitet Pulskog filmskog festivala do 1991.

Od 2007. ponovno je bio uspješan s plakatom za 54. izdanje filmskog festivala. Za grafička likovna rješenja, naročito plakata, nagrađivan je u Puli, Pazinu, Poreču, Zagrebu, Ljubljani, Portorožu i Beogradu.

U SAD-u mu je 1987. prestižni „Hollywood Reporter’s“ iz Los Angelesa dao drugu nagradu „Key Art Awards i posebno priznanje za filmski plakat 33. Festivala u Puli.

"Upravno vijeće drži da je Predrag Spasojević svojim djelima na najbolji način spojio Pulu i film, pridonio razvitku i vidljivosti Festivala i dao doprinos prepoznatljivosti Pule kao filmskog grada", rekao je predsjednik Upravnog vijeća Pula Film Festivala Nikola Milat. 

Nagradu Marijan Rotar utemeljila je Javna ustanova Pula Film Festival 2004. godine u čast Marijanu Rotaru (1927. – 2003.), idejnom začetniku i osnivaču Pulskog filmskog festivala.