Novosti

18/07/2024

Skupna izložba osmero autora u Urbisu 72

Umjetnici „preskočili granice“

Osam umjetnika iz Pule, Poreča i Zagreba spojila je slikarica Alina Neculcea koja se iz Rumunjske preselila u Premanturu te njihove radove objedinila u skupnu izložbu pod nazivom 'Crossing the line' jer joj je želja bila izaći iz uobičajene koncepcije estetike. Ideja ove izložbe bila je spojiti nespojivo i povezati ljude, ali i biti svojevrsni podsjetnik ljudima na široki spektru kulture, veći od onoga na koji su možda dosad bili navikli. 

Radovi umjetnika bit će izloženi u zgradi Urbisa 72, mjestu koji nije klasična galerija. Upravo će stoga izložba biti posebnija, drugačija jer su se umjetnici ohrabrili i bili voljni prijeći preko neke zamišljene granice te predstaviti svoje radove na specifičnom mjestu.

Na izložbi će se predstaviti Studio Kaić Arhitekti sa svojim nagrađivanim projektom Nautilus, fotograf Hassan Abdelghani, voditelj Galerije „Makina“, koji će predstaviti svoje portrete iz starog Egipta, zatim Patrik Marcan, mladi profesionalni fotograf iz okolice Poreča čija su specijalnost noćna fotografija, crtanje svjetlom, zvjezdani tragovi - sve vezano uz dugu ekspoziciju koji spaja fotografiju sa svjetlosnim efektima, četiri zagrebačka kipara - Ivan Nestić, Adrian Marok, Petar Ćujo i Mirna Savić, svaki sa svojim radovima, a koji su svi drugačiji od klasičnih kiparskih djela, te Alina Neculcea  koja će prikazati slike iz svog novog ciklusa u kojem je, u vidu apstraktnog ekspresionizma, po prvi puta pred publiku na platnu izložila i sve svoje duboke emocije.

Izložbu će biti moguće posjetiti tri tjedna te će zgrada Urbisa 72 biti otvorena za javnost od 17 do 19 sati, svakog dana od ponedjeljka do petka, s tim da će se svi posjetitelji morati evidentirati na recepciji zgrade.