Novosti

18/07/2024

Doček Ribafisha na Valkanama okupio mnoštvo roditelja s djecom

Plaža Valkane u Puli jučer je bila zadnja stanica u avanturi ovogodišnjeg plivanja oko Istarskog poluotoka Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok.

Nakon održane edukativne radionice o opasnostima jednokratne plastike za živi svijet, druženja s djecom i odraslima, akcije čišćenja plaže i šume te potrage za skrivenim blagom i skrivanja Geocachea, ekipa RokOtočana, zadovoljna uspjehom plivanja oko cijele istočne obale našeg najvećeg poluotoka, najavila je nastavak projekta sljedeće godine sredinom mjeseca lipnja.

Podsjetimo, tijekom 25 dana održavanja projekta RokPoluotok, Ribafish je s brojnim prijateljima plivačima, kajakašima, SUPovcima i jednim psom plivao prosječno oko pet kilometara dnevno i organizirao dočeke na 11 plaža istočne Istre i Kvarnera, i to u Preluku, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi, Brseču, Plomin Luci, Rapcu, Svetoj Marini, Tunarici, Ližnjanu, Medulinu te Puli.

Na dočeku u Puli okupljenoj je djeci nakon kratkog predavanja o opasnostima jednokratne plastike, ekologiji i kvalitetnije provedenom slobodnom vremenu djece i odraslih, podijeljeno preko 200 poklona čime se taj broj popeo do okrugle brojke od tisuću vrećica s edukativnim materijalom i igrama koje potiču djecu na druženje i manje vremena provedenog za ekranima.

 „Presretan sam što smo više nego uspješno odradili prvi dio RokPoluotoka. Bilo je iznimno zahtjevno plivati ovih stotinjak kilometara u totalno različitim vremenskim uvjetima – oko Opatije smo prošli kroz oluju, kod Lovrana su nas ulovili valovi viši od dva metra, da bismo na kraju uplivali u morsku struju što je osjećaj kao da glavom gurate zid... Na kraju, pet kila lakši, veoma umoran, ali i ponosan na svoju posadu, Udrugare, klince i roditelje koji su nas dočekali i sve ljude koji podržavaju projekt RokOtok i RokPoluotok – beskrajno sam sretan što smo razveselili veliki broj klinaca i poslali im važnu poruku – da nemamo drugu opciju i da moramo čuvati naš Planet“, izjavio je Ribafish.

Udruga RokOtok sada polako kreće u pripreme za sljedećih 12 plaža koje će posjetiti u ljeto 2025., dok će se u zimskom dijelu godine posvetiti čišćenju kontinentalnog dijela Hrvatske s bratskom udrugom Čisteći medvjedići.

„Čuvajte prirodu, bacajte otpad u na pravo mjesto, razgovarajte sa svojim roditeljima i veselite se svakoj sitnici uz puno igre, avanture i istraživanja!“ riječi su Ribafisha kojima je završeno posljednje ovogodišnje druženje uz veliki pljesak okupljenih.