Novosti

19/07/2024

Njega stabala crnika na Danteovom trgu: Inovativne metode za zdravlje gradskih stabala

Komunalna tvrtka Pula Herculanea i ove godine njegovat će se stabla crnike čime se primjenjuje inovativna metoda za zdravlje gradskih stabala.

Crnika (Quercus ilex), jedno od najčešće vrste stabala u Puli, krasi mnoge gradske drvorede i parkove. Na Danteovom trgu raste 18 stabala crnike, čineći ga zelenim srcem ovog dijela grada. No, posljednje desetljeće svjedoči o zabrinjavajućoj pojavi - masovno sušenje vrhova stabala.

Godine 2014., prof. dr. sc. Danko Diminić je potvrdio da se crnike u Puli suočavaju s ozbiljnim problemima, sličnim onima duž hrvatske obale. Njegovo istraživanje otkrilo je da od 5 % do čak 80 % krošnji nekih stabala pokazuje znakove sušenja. Uzroci su pronađeni u gljivičnim infekcijama i oštećenjima od hrastove cvilidrete (strizibube).

Gljive Botryosphaeria iberica i Pseudovalsa umbonata, koje su relativno nove u Hrvatskoj, odgovorne su za ovo stanje. Ove gljive napadaju grane promjera od 3 do 10 mm, uzrokujući njihovo odumiranje. Na nekim stablima pronađena je i gljiva Phomopsis sp.

Kako bi se spriječilo daljnje sušenje vrhova crnika, primijenjene su razne metode njege, uključujući orezivanje, prihranu i zalijevanje tijekom ljetnih mjeseci. Poseban uspjeh postignut je 2016. godine endoterapijom, kada je sušenje vršnih grana znatno usporeno, a na nekim stablima i zaustavljeno.

Ove godine, zbog ponovne pojave sušenja, Grad Pula je odlučio ponoviti endoterapiju na svim stablima crnike na Danteovom trgu. Ova metoda je sigurna za ljude i okoliš, stoga nije potrebno izbjegavati područje tijekom tretmana.

Također, nova metoda ugrađivanja kombiniranog sredstva u tlo primijenjena je u Parku kralja Zvonimira. Ovaj specijalni patentirani preparat prihranjuje tlo, poboljšava izmjenu plinova, obnavlja mikrobiom tla i potiče rast korijena. Redovitim zalijevanjem tijekom ljeta, preparat se distribuira putem korijenovog sustava do svih dijelova stabla.

Pula se aktivno brine o svojim zelenim oazama, koristeći najsuvremenije metode za očuvanje i zaštitu crnika, te tako čuva ljepotu i zdravlje gradskih parkova i drvoreda za buduće generacije.