Novosti

20/07/2024

Gradsko vijeće o uređenju Rive

Pulski gradski vijećnici na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u petak 19. srpnja, raspravljali su o projektu uređenja pulske Rive koju je zatražio Klub vijećnika IDS-a. Predsjednica Gradskog vijeća Pule Marija Marković Nikolovski prijedlog je prihvatila, a održavanje tematske sjednice spremno je podržao i gradonačelnik Filip Zoričić.

O uređenju Rive izlagali su Breda Bizjak iz Društva arhitekata Istre DAI-SAI, predstavnik nagrađenog idejnog rješenja iz 2011. godine Studio BF Nikola Boševski, predstavnik KON-2K5 konstruktivnog supporta tada nagrađenog projekta Marko Martinčić, član Uprave ACI-ja dr. sc. Ivan Herak i direktor tvrtke Obala specijalizirane za savjetovanje i projektiranje pomorskih objekata Goran Vego, koji se uključio online.

„Drago mi je da se dogodila ova tematska sjednica i da su ovdje predstavnici struke koje doista nitko ne isključuje. Podsjećam javnost da je ovaj projekt počeo 2009. godine i nitko ga nije pratio 10 godina. Budući da je Riva u vrlo lošem stanju, predlažemo u prvoj fazi sanaciju pa onda proširenje o čemu možemo razgovarati. S moje strane želim najbolje, ali i najbrže rješenje jer je Riva u derutnom stanju, a nije upitno ni da treba postati šetnica. Međutim, slušajući raspravu stječe se dojam kao da nismo govorili o istim projektima i drago mi je da smo došli do toga da ste svi rekli kako možemo čekati. Kad govorimo o varijantama, mislim da bi bilo jako korisno sjesti s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i vidjeti jesu li afirmativni kada je riječ o uređenju Rive u Puli. Nadam se da ćemo i nadalje govoriti o budućnosti, a ne smo o prošlosti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Kao jedan od strateških projekata, Pulu očekuje uređenje Rive u duljini od oko 700 metara, od ulaza na Uljanikov otok do Riječkog  gata za što je tvrtka Obala izradila četiri varijante idejnih rješenja. Idejno rješenje iz 2011. godine, u sklopu kompletnog uređenja pulske Rive, predviđa širenje obalnog zida za 13,8 metara, dok bi se prema prijedlogu, koji podupire Grad, kao najbrže rješenje u prvoj fazi išlo na sanaciju Rive.

„ACI nema nikakvu obavezu sanirati pulsku Rivu, već je potpisom Memoranduma o razumijevanju, sukladno politici društvene odgovornosti koju provodi u većini svojih profitnih centara, ACI pokazao dobru volju da sudjeluje u pokretanju projekta. U svakom slučaju konačna odluka o sudjelovanju ACI-ja u financiranju radova sanacije pulske Rive ne može i neće biti donesena prije nego Republika Hrvatska donese odluku o zahtjevu ACI-ja za produljenje koncesijskog razdoblja za luku nautičkog turizma Pula“, poručio je član uprave ACI-ja Ivan Herak dodavši kako je nesporno da će ACI ishodovati produljenje koncesije, ali u ovom trenutku nije poznato za koje vremensko razdoblje.

Podsjetimo, Grad Pula, ACI i Lučka uprava potpisali su Memorandum o razumijevanju u kojem su sve tri strane formalizirale namjere za rekonstrukciju obalnog zida i uređenje obalne šetnice kako bi Pula napokon dobila rivu kakvu zaslužuje.

Član uprave ACI-ja Ivan Herak smatra kako bi idealni scenarij trebao uključivati širenje obalnog zida, izmjenu Prostornog plana Grada Pule koji bi ACI Marini omogućio širenje koncesije te u konačnici dogovor između Grada Pule i davatelja koncesije vezan uz područje kojim trenutno u svojstvu korisnika koncesije upravlja ACI, a kojim bi davatelj koncesije u razmjernom dijelu preuzeo obavezu sanacije pulske Rive.