Novosti

24/07/2024

Istarsko narodno kazalište prvo sigurno kazalište u Hrvatskoj zahvaljujući suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu

INK i Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije na pozornici kazališta uspješno su proveli sveobuhvatnu edukaciju o mjerama oživljavanja i korištenju automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), uređaja za spašavanje života. Time je Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula postalo prvo kazalište u Republici Hrvatskoj koje ponosno može reći da je sigurno za sve svoje djelatnike, suradnike, gostujuće ansamble i publiku u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

U Hrvatskoj od iznenadnog zastoja srca umre više od 9.000 ljudi godišnje, a trenutne statistike pokazuju da se od iznenadne smrti uspije spasiti do 10 % osoba, dok u razvijenim državama Europe i svijeta, upotrebom automatskog defibrilatora, taj postotak raste do 20 %. Hitna medicinska služba u Istarskoj županiji godišnje oživljava približno 270 do 290 osoba s uspješnošću od 25 do 27 %, što je iznad europskog standarda. Osim dobre opremljenosti i organiziranosti hitne službe, ključ uspjeha je u angažmanu laika koji započnu oživljavanje i provode ga prema uputama dispečera s telefona 194 do dolaska tima hitne medicinske službe. Važno je educirati što veći broj građana o postupcima oživljavanja i potaknuti ih da pruže pomoć do dolaska Hitne.

Automatski vanjski defibrilator (AVD) uređaj je koji, u kombinaciji s postupkom oživljavanja, spašava život na način da 'resetira' srce tako što isporuči kontrolirani elektrošok, ako je on potreban. AVD uređaj na pročelju INK dostupan je svima od 0 do 24 sata, sa zvučnim uputama za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku te načinom rada za odrasle i djecu. Postavljanjem trenutno najmodernijeg AVD uređaja na pročelje zgrade INK i edukacijom svih djelatnika, kazalište je postalo sigurno ne samo za svoje zaposlenike i izvođače, već i za cijenjenu publiku. Statistički podaci pokazuju da se ovakvi incidenti često događaju na scenama i u dvoranama koje okupljaju veliki broj posjetitelja; tada je brza i pravilna reakcija ključna za spašavanje života. Hitna medicinska služba u Istri, kao i hitne službe  diljem svijeta, bilježe brojne intervencije na scenama, među kojima su nerijetko i tragični ishodi poznatih glazbenika i izvođača.

Educirani su djelatnici kazališta, uključujući tehničko, scensko, administrativno i umjetničko osoblje. Nacionalni instruktori Gordana Antić i Dejan Martićiz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održali su tečaj “Osnovnog održavanja života uz upotrebu AVD uređaja”, naglašavajući važnost pravilne i brze reakcije i primjene AVD-a u situaciji srčanog zastoja. Ova inicijativa značajno podiže standarde sigurnosti i svjesnosti o važnosti pružanja prve pomoći i u ustanovama kulture.