Novosti

27/07/2024

INK zaključilo "Odu mladosti" koncertom Ibrice Jusića na pulskom Kaštelu i nagradilo Bartola Pekicu kao Gledatelja kazališne sezone

Koncertom Ibrice Jusića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kantautora i šansonijera, te dodjelom novoutemeljene nagrade „Gledatelj kazališne sezone“ Bartolu Pekici na pulskom Kaštelu sinoć je zaključena kazališna sezona 2023./2024. Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, čiji je moto bio “Oda mladosti".

Legendarni dubrovački kanconijer Ibrica Jusić pulskoj se mnogobrojnoj publici, a u povodu 60. obljetnice svog umjetničkog rada, predstavio vrhunskim koncertom "Od Shakespearea do sevdaha". Bio je to glazbeni događaj za pamćenje, a publika je uživala u njegovim osebujnim izvedbama nezaboravnih hitova poput “Jubi san vašu ćer”, „Stari Sebastijan“, „Dubrovačka jesen“, „Čovjek bez kafića“… Ibrica Jusić je na svoj jedinstven način publici podario autentične glazbene priče i izvedbe stihova Jakše Fiamenga, Arsena Dedića, Luke Paljetka, Dobriše Cesarića, Alekse Šantića, Shakespearea, kao i skladbe Leonarda Cohena, Lucia Dalle, Sergea Lame i drugih glazbenih velikana te još jednom potvrdio svoj status velikog glazbenog umjetnika.

Uoči koncerta, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta Gordana Jeromela Kaić i umjetnički voditelj Matija Ferlin dodijelili su nagradu Gledatelj kazališne sezone „Oda mladosti“ 2023./2024. mladom Bartolu Pekici, koji je svojim entuzijazmom, redovitim i angažiranim praćenjem kazališnih predstava osvojio ovu za INK i njegovu publiku iznimno važnu titulu. Naime, ove godine Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula utemeljilo je nagradu Gledatelj kazališne sezone, a glavna je želja bila zahvaliti pojedincima koji aktivno i strastveno prate programe kazališta, te istaknuti njihovu posvećenost i privrženost u praćenju kazališne umjetnosti.

„Živimo u vremenu kada se sve mjeri brojkama, no kazališni život i istinsku kazališnu atmosferu su uvijek činili individualci, posvećenici teatra i zagovaratelji kulture, a upravo je takav i naš prvi laureat. Odabir nije bio lak, no taj se mladić istaknuo. U vremenu bujajućeg populizma Bartol Pekica, istinski ljubitelj umjetnosti, dio je onih mladih tvoraca društva koji spoznaju suvremena stremljenja u kulturi i doista, kao takvi, mogu mijenjati svijet. Bio je redovan posjetitelj gotovo svih programa Istarskog narodnog kazališta u sezoni 2023/2024., uključujući i produkcije Dramskog i plesnog studija INK-a, kao i naših popratnih programa. Na programe nerijetko dolazi sam. Bartolov brat za njega kaže: 'Neki ljudi u danu u kojem imaju dogovoren odlazak zubaru, odbiju sve ostale obaveze i pozive, no on u jednom danu stigne u školu, na gitaru, stolni tenis i navečer u kazalište, kino ili na koncert'. Ovaj izuzetan mladić i njegova istinska znatiželja za izvedbenu umjetnost zaslužuje našu pažnju i pohvalu“, istaknuto je u obrazloženju dodjele nagrade Gledatelj kazališne sezone 'Oda mladosti' 2023./2024. Bartolu Pekici. Dobitniku nagrade dodijeljen je poklon bon INK-a koji mu omogućuje besplatan posjet programima Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula tijekom čitave iduće kazališne sezone, koja će nositi naslov „Oda srcu“.

Uz završnicu sezone u INK ističu da uzbuđenje oko nove kazališne sezone koja će biti predstavljena u rujnu već raste, a i nakon ljetne pauze pulsko kazalište intenzivno nastavlja svoju misiju promicanja scenske umjetnosti, kulturnog života i  suvremenog umjetničkog izraza, ostvarujući još snažniji dijalog s publikom.