Novosti

29/07/2024

U povodu Međunarodnog dana gastroshize pulski rotor i ove godine 30. srpnja svijetlit će zelenom bojom

Osvjetljivanjem velikog rotora u Šijani zelenom bojom, u utorak 30. srpnja 2024. godine Grad Pula i ove će se godine pridružiti brojnim gradovima diljem svijeta koji obilježavaju Međunarodni dan gastroshize (Gastroschisis Awareness Day).

Organizator je međunarodna neprofitna organizacija The Global Gastroschisis Foundation koja okuplja osobe rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine.

Prije postojanja ove organizacije, roditelji koji su saznali da će se njihova beba roditi s gastroshizom, najčešće nisu imali pristup podršci, razumijevanju i informacijama koje su im trebale. Zato je fokus ove organizacije usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Naime, uzrok ovom stanju je još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani. Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, a nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija.

Svake godine, na dan 30. srpnja, obilježava se Gastroschisis Awareness Day diljem svijeta kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i podrške njihovim roditeljima.

Posljednje četiri godine, Gastroschisis Awareness Day se obilježava i u Hrvatskoj, pri čemu je ukupno sudjelovalo 38 gradova, a zelenom bojom je bilo osvjetljeno preko 50 objekata. Prošle i pretprošle godine osvjetljivanjem znamenitosti obilježavanju su se pridružile i susjedne Srbija, Crna Gora i Slovenija.

„Osobno sam vrlo ponosna što je upravo Hrvatska prva u našoj regiji pokazala koliko može biti solidarna i ujediniti se, kako bi podigla svijest o ovoj ozbiljnoj i kompliciranoj dijagnozi, pri čemu je ujedno postala i uzor susjednim državama“, poručila je predstavnica The Global Gastroschisis Foundation za Hrvatsku Margareta Lovković.