Novosti

29/07/2024

Obilježena 16. godišnjica smrti Mate Parlova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na pulskom Gradskom groblju Udruga pulskih velikana sporta i glazbe Teo – Đoser – Tusta danas je obilježila je 16. obljetnicu smrti najboljeg hrvatskog i jugoslavenskog boksača svih vremena Mate Parlova.

U ime Grada Pule obilježavanju se odazvala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je položila vijenac, prijatelji te poštovatelji ovoga pulskog velikana.

Mate Parlov rodio se u Splitu 16. studenog 1948. godine, a umro 29. srpnja 2008. godine u Puli. Bio je slavni hrvatski boksač  i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju. U profesionalnoj karijeri 1976. godine osvojio je naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine. Bio je jedini je boksač u povijesti boksa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Već je za života bio proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Godišnjica smrti Mate Parlova obilježit će se večeras programom na Portarati u organizaciji Udruge pulskih velikana sporta i glazbe Teo - Đoser - Tusta i Grada Pule s početkom u 21 sat.

Video o Mati Parlovu možete pogledati ovdje.