Novosti

30/07/2024

Uz prigodan program i prikazivanje dokumentarnog filma na Portarati obilježena 16. godišnjica smrti Mate Parlova

Prigodnim programom na Portarati u ponedjeljak 29. srpnja obilježena je 16. godišnjica smrti jednog od najvećih sportaša naših prostora Mate Parlova u organizaciji Udruge pulskih velikana sporta i glazbe Teo - Đoser - Tusta i Grada Pule.

Uvodnim govorom obilježavanje je otvorio novinar i voditelj programa Daniel Sponza, a Irin Šime Rabar iz Teatra Naranča recitirao je poeziju. Tom je prigodom prikazan i dokumentarac o Parlovu za koji je tekst napisao ugledni sportski novinar Robert Matteoni, dok je za video produkciju bio zadužen Artimi. Za glazbu se pobrinula pulska grupa Razdor uz gošću Kristinu Iveković.

Udruga pulskih velikana sporta i glazbe Teo - Đoser - Tusta i predstavnici Grada Pule u jutarnjim satima položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku našega legendarnog boksača na pulskom Gradskom groblju.

Podsjetimo, 29. srpnja 2008. godine preminuo je Mate Parlov, najveća pulska legenda, sportaš svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu na karti svijeta.

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici kažu da je bio čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Parlov je jedini u povijesti boksa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Još za života proglašen je najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Čak osam puta bio je prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu u Havani. Dvaput je osvojio nagradu Zlatne rukavice, a sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Pula je svome velikanu u spomen podigla spomenik na Giardinima u svibnju 2021. godine i to upravo među ljudima gdje je Mate najviše volio boraviti, a njegovo ime s ponosom nosi i Dom sportova na Verudi.