Novosti

31/07/2024

Obnove fasada na pulskim zgradama u punom jeku

U sklopu obnove pročelja intenzivnim se ritmom nastavlja obnova na brojnim pulskim zgradama. Tako je ovih dana dovršeno uređenje fasade na zgradi u Stankovićevoj 7, ugaonoj stambenoj građevini smještenoj na križanju sa Zadarskom ulicom. Zgrada je to za koju je krajem veljače ove godine svečano potpisan 100.-i ugovor za obnovu građevina koje Grad Pula sufinancira putem Programa obnove pročelja pod popularnim nazivom Dolcevita, a nakon samo pet mjeseci zasjala je u novom ruhu.

„Raduje me što nam je grad svakim danom sve ljepši. Obnova dotrajalih fasada jedan je od prioriteta ove gradske uprave. Od 2012. godine kroz Dolcevitu je ukupno ugovoreno 111 obnova građevina. Početkom našeg mandata usvojena je nova Odluka o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja na području grada Pule, koja je doživjela znatne izmjene u odnosu na prethodne, jer smo željeli stimulirati obnovu većim postotkom i iznosima sufinanciranja, a i jednostavnijom kompletnom procedurom. Vidljivo je da su izmjene polučile rezultate koje smo željeli jer je na ulicama grada sve veći broj uređenih fasada“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.  

U dvije i po godine Grad Pula ugovorio je i djelomično realizirao obnovu 45 građevina, dok je  obnova 66 građevina trajala od 2012. do 2021. godine, dakle punih 10 godina. Nastavljajući ovim ritmom do kraja 2025. godine doseći ćemo brojku od 66 (i više) obnovljenih zgrada u vremenu od samo četiri godine.

Nedavno je okončano i uređenje fasade u Epulonovoj 14 i Istarskoj 32, dok je uređenje započelo na stambenoj zgradi na adresi Kamenjak 2 i Hermana Dalmatina 3. Početkom srpnja potpisani su ugovori za uređenje još devet fasada u najvećem istarskom gradu. Za obnovu pročelja u ovoj godini osigurano je 800 tisuća eura u gradskom proračunu.

„Uspješna realizacija Dolcevite rezultat je suradnje Grada i upravitelja zgrada koji imaju direktan uvid u potrebe na terenu. Naš zajednički cilj je obnova pročelja koja iz dana u dan doprinosi ljepšoj Puli i očuvanju njenog povijesnog identiteta. Pred nama je još puno posla“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.  

Ujesen se očekuje potpisivanje ugovora i početak uređenja pročelja u Flanatičkoj 35, Stankovićevoj 21 te na Giardinima 2 i 3.