Novosti

01/08/2024

Najavljen 12. mimohod branitelja Istarske županije

U sjedištu Istarske županije, u Puli, službeno je najavljen 12. mimohod branitelja Istarske županije koji će se održati u ponedjeljak 5. kolovoza 2024. godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a kojega su najavili istarski župan Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, predsjednik Koordinacije i predsjednik HVIDRA Istarske županije Zdenko Požgain, predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris, predsjednik HVIDR-e Pula Janko Žužić, i članovi Organizacijskog odbora Marijan Kaurić i Vinko Knez.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine održava tradicionalni Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

„Možemo biti ponosni i zahvalni našim braniteljima koji su izvršili sve svoje ratne obveze tijekom Domovinskog rata na najčasniji način, bez ikakvih mrlja, što govori kako se može sudjelovati u ratnim akcijama bez kršenja konvencija. Iako Istarska županija nije bila direktno pogođena ratnim razaranjima, odaziv na mobilizaciju u Istri bio je preko 90% te ujedno najveći u Hrvatskoj. Uz veliki obol u obrani naše Domovine, naša Županija je primila i brojne izbjegle i prognale od kojih je veliki dio izabrao ostati i koji i danas doprinose našoj zajednici.“ – kazao je župan Miletić te je pozvao sve građane da na primjeren i dostojanstven način obilježe Dan pobjede istaknuvši kako je važno, posebno u današnje vrijeme kada su ratovi i dalje nažalost prisutni na Bliskom Istoku, ali i u Europi, poslati snažnu poruku kako mir nema alternativu.

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić podsjetila je kako je prije 29 godina u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobođen najveći dio Hrvatske te da su tada stvoreni uvjeti da naša zemlja, nakon okupacije i rata, počne živjeti i razvijati se kao samostalna, cjelovita i demokratska europska država.

„Sloboda je najveće blago, a Hrvatska ju je skupo platila. Ovo je prigoda da još jednom zahvalimo svima koji su se žrtvovali za slobodnu Hrvatsku, a posebno hrvatskim braniteljima. Zahvalni smo svima koji nisu oklijevali dati svoj život za domovinu, ali i njihovim obiteljima“, poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

Predsjednik Koordinacije i predsjednik HVIDRA Istarske županije Zdenko Požgain zahvalio se na potpori i podršci Istarskoj županiji i Gradu Pulu te je predstavio ovogodišnju izložbu fotografija koja je organizirana u suradnji s Udrugom veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca, a koja će se moći pogledati u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Predsjednik HVIDR-e Pula Janko Žužić predstavio je ovogodišnji program obilježavanja te je podsjetio kako Republika Hrvatska još traži 1,755 nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Svoga ratnog puta u vojno-oslobodilačkoj akciji Oluja prisjetio se predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris koji je istaknuo kako se Danom Pobjede slavi postignuće mira i oslobođenje zemlje uz odavanje počasti svima koji su sudjelovali u oslobođenju, koji su dali svoj život i koji su ranjeni za svoju Domovinu što služi na ponos svima.

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Ponedjeljak, 5. 8.2024.:

8:00 sati – Misa u Katedrali

9:00 sati - Polaganje vijenaca na Centralnom križu i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

9:30 sati  - Polaganje vijenaca u Parku Franje Josipa i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

10:00 sati - Trasa kretanja mimohoda: od Parka Franje Josipa (kod veslačkog kluba Pula), Kolodvorskom ulicom, ulicom uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom te Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz kod kazališta).

10:30 sati - Pozdravni govor u Domu hrvatskih branitelja

10:50 sati - Izložba fotografija u suradnji s Udrugom veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca

11:30 sati - Zajedničko druženje.