Novosti

02/08/2024

Tražimo da Calucem hitno poduzme konkretne korake te da o tome obavijesti građane

Uslijed učestalih pritužbi građana i trenutno izmjerenih onečišćenja, gradonačelnik Filip Zoričić osvrnuo se na stanje kvalitete zraka, u okolici tvornice Calucem na području Mjesnog odbora Stoja, koja je prema dostupnim podacima s mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka značajno degradirana.

Naime, prema smjernicama svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na temelju najnovijih istraživanja  predlaže se da srednji dnevni limit za sumpor dioksid (SO2) bude 40 miligrama po kubiku. Smatra se da ta razina ne utječe negativno na zdravlje stanovništva. Svako daljnje povećanje izloženosti SO2 za 10 miligrama po kubiku povećava vjerojatnost hospitalizacije zbog astme za jedan posto. Za izvanredna i kratkotrajna zagađenja do 10 minuta WHO predlaže limit od 500 miligrama po kubiku.

Na mjernoj stanici kod Mjesnog odbora Stoja u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja maksimalna izmjerena 5 minutna vrijednost iznosila je 478 miligrama po kubiku ili 96 posto odstupanja od preporuke WHO. Danas u 9,10 sati ta vrijednost iznosila je 412 miligrama po kubiku. Prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, propisano je ograničenje od 350 miligrama po kubiku na sat, dok je maksimalna izmjerena vrijednost na Stoji iznosila 346. Iz podataka mjerne stanice zapravo je vidljiva učestalost povećanih izmjerenih vrijednosti sumpor dioksida.

Osim zagađenja zraka, problem stvara i prekomjerna buka. Noćna buka u zoni mješovite, pretežito stambene namjene ne bi smjela premašivati 45 decibela. Na stanici je prosječna izmjerena noćna buka iznosila 60.6 decibela.

„Zbog izmjerenih vrijednosti i zaštite zdravlja okolnog stanovništva koja nam je svakako prioritet, ova tema zaslužuje dodatnu pažnju i neodgodivu reakciju“, kazao je gradonačelnik Filip Zoričić naglasivši kako očekuje da predstavnici tvrtke Calucem predstave plan modernizacije tvornice na predviđenom sastanku u rujnu s konkretnim aktivnostima, ciljevima i rokovima realizacije, na dobrobit radnika i građana Stoje i cijelog grada.

„Građani Stoje i Pule kao i njihovi gosti zaslužuju isključivo izvrsnu kvalitetu zraka, a ne umjereno zagađenu kao posljednjih dana“, poručio je gradonačelnik Zoričić.