Novosti

03/08/2024

Obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra

''Danas stojim pred vama koji ste svoju mladost zamijenili neustrašivim duhom i hrabrošću, ispisujući tako povijest naše Domovine. Na ovom mjestu, koje sada služi za odmor i ljetne zabave, prisjećamo se vremena kada smo bili lišeni tih užitaka. Naše oči nisu gledale plavetnilo mora, već strahote rata. Bez razmišljanja, uzeli smo oružje u ruke i krenuli na prvu liniju obrane, braneći svaki pedalj naše Domovine. Tijekom tih ratnih dana i noći, suočili smo se s boli zbog izgubljenih prijatelja, razorenih domova i patnji koje smo zajedno proživjeli. No, upravo su nas te patnje učinile još jačima, ujedinile nas i dale nam neopisivu snagu da izdržimo i pobijedimo u Domovinskom ratu. Stoga vama, koji ste rođeni u vrijeme slobode, poručujem - cijenite i čuvajte tu slobodu'', istaknuo je jučer u Valbandonu predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković na obilježavanju 33. godišnjice osnutka jedinica.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju je ispred crkve bl. Miroslava Bulešića predvodio policijski kapelan Policijske uprave brodsko-posavske Ivica Pavlović, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka, održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije Bak ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, a prva borbena zadaća u koju su se uputili pripadnici jedinice bila je obrana grada Petrinje. Uslijedile su akcije Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje istarski Bakovi nisu obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba.

Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiranja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno.

''Naša udruga ima ključnu ulogu u očuvanju uspomena i promicanju istine o Domovinskom ratu. Naša misija je jasna - ne smijemo dopustiti da zaborav obuzme naše redove, da se zaborave sve naše ratne zasluge i da naša žrtva bude uzaludna. Jer znali smo da Domovina nije samo prolazna. Ona je duša koja nas povezuje i vodi'', rekao je Blašković, a s njime se složio i ratni zapovjednik Skender Hasimi koji je pozdravio svoje suborce prigodnim riječima. 

Istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić te istarski župan Boris Miletić koji su naglasili kako je Istra, iako nije bila izravno pogođena ratom, dala neizmjeran doprinos stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. U ime Grada Pule obilježavanju se odazvao p o. pročelnik Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Darko Tumpić.

Program obilježavanja godišnjice završio je, već tradicionalno milenijskom fotografijom kod spomen obilježja istarskih Bakova.