Novosti

05/08/2024

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Puli obilježen 12. mimohodom hrvatskih branitelja

Tradicionalnim 12. mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije danas, 5. kolovoza 2024. godine u Puli je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U mimohodu je sudjelovao gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom, istarski župan sa suradnicima, predstavnici Ministarstva obrane, vojske, policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova, gradski vijećnici, Puhački orkestar, Pulske mažoretkinje i više od tisuću hrvatskih branitelja predstavnika braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta i njihovih obitelji, a mimohod su ulicama Pule pozdravljali brojni građani.

„Ponosni smo na našu prošlost. Za mene je 5. kolovoza najveći datum u hrvatskoj povijesti, a Pula je grad mira. Smatram da je to dovoljna poruka kakvu Hrvatsku želimo. Sjećam se Oluje, tada sam imao samo 13 godina, ali vrlo dobro znam što se događalo tih dana. Oba sela mojih roditelja bila su spaljena. Danas je na nama da živimo u miru, ali svi koji su bili u ratu 1995. godine ostavili su nam u nasljeđe da radimo, ne lažemo i da opraštamo. To su temeljne ljudske vrijednosti i vjerujem da će Hrvatska u tome rasti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić te čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Okupljenima se prigodnim govorom obratio i istarski župan Boris Miletić, dok je zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svim sudionicima, uputio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Zdenko Požgain.

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju, gdje se okupljenima prigodnim riječima obratio predstavnik 119. brigade brigadir Davor Gregorović. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće u Parku Franje Josipa I. kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kada se sudionicima obratio predsjednik HVIDRA-e Pula Janko Žužić.

Kolona sudionika mimohoda potom se glavnim gradskim ulicama uputila u Dom hrvatskih branitelja gdje održan prigodan program kroz koji je vodila Laura Abramović, dijete jednog od najmlađih hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata, člana udruge HVIDRA Pula.

Nakon programa, u Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“u suradnji s Udrugom veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca koja se može razgledati do 10. kolovoza.

U čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Oluja, nakon Knina, Pulu je preletio borbeni avion Rafale.