Novosti

08/08/2024

Pula kao predvodnik održive urbane mobilnosti

Pula, najveći grad istarskog poluotoka, mnogima je najpoznatija po svojim znamenitostima kao što su Arena – jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara ili, pak, Slavoluk Sergijevaca i Augustov hram. No, osim što u sebi nosi slavnu prošlost, Pula je okrenuta i budućnosti koju više ne možemo zamisliti bez potrebne ekološke osviještenosti koja nam je danas važnija nego ikad. Tako je Pula odnedavno prvi grad sa sve tri usluge dijeljene mobilnosti tvrtke Bolt u Hrvatskoj – e-romobili, e-bicikli i prijevoz na zahtjev.

Od uvođenja usluge e-romobila u lipnju, zabilježeno je povećanje ukupnog broja prijeđenih kilometara za 3 puta, što pokazuje koliko brzo e-romobili postaju dio svakodnevnog prijevoza stanovnika Pule. Rekorder u vožnjama je korisnik koji je uslugu koristio čak 61 put, dok je najduža vožnja iznosila 20,4 kilometra. Puležani su pozitivno reagirali i na e-bicikle, koji su im predstavljeni prije nešto više od mjesec dana, te se uvjerili u praktičnost i održivost alternativnih oblika prijevoza.

„Kontinuirano ulažemo u zelene površine u Puli te smo s razlogom jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj. Ova gradska uprava u protekle tri godine zasadila je gotovo tisuću stabala što govori o našem zelenom i održivom opredjeljenju. Grad Pula realizirat će devet projekata zahvaljujući odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od gotovo 800 tisuća eura, od sadnje stabala, ozelenjivanja i uređivanja javnih površina do urbane šume Monvidal i urbanih vrtova na novoj lokaciji na području Mjesnog odbora Vidikovac. Osim toga, na više lokacija u gradu označili smo nove biciklističke staze, na raspolaganju svima su i e-bicikli i e-romobili kako bismo građanima pružili održive alternative gradskog prijevoza“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Transportni sustavi koji kombiniraju javni prijevoz s aktivnom i dijeljenom mobilnošću, osim što doprinose zaštiti okoliša, su i važan faktor za sreću građana. Pokazuje to i Indeks sretnih gradova 2024, istraživanje britanskog Instituta za kvalitetu života, u sklopu kojeg se gradovi ocjenjuju u pet kategorija– građani, upravljanje, okoliš, gospodarstvo i mobilnost. Ovdje je veliki naglasak stavljen upravo i na urbane politike koje se odnose na zaštitu okoliša te planiranje i širenja zelenih površina, uključujući parkove i mjesta namijenjena odmoru građana. Stoga ne čudi što se i Pula, uz još četiri hrvatska grada, našla na popisu sretnih gradova, zahvaljujući svojoj predanosti održivom razvoju, ekološkim inicijativama i poboljšanju kvalitete života svojih stanovnika.

„Drago nam je što smo Boltove usluge dijeljene mobilnosti u mogućnosti pružiti i u Puli, gradu koji je prepoznao važnost održivog razvoja i ekološki prihvatljivih rješenja za gradski prijevoz. Sretni smo što možemo pomoći gradovima poput Pule da postanu prilagođeniji ljudima, a ne automobilima. Naš cilj je pružiti građanima Pule sigurne, praktične i ekološki osviještene opcije za kretanje gradom, te tako doprinijeti smanjenju prometnih gužvi, buke i onečišćenja te poboljšanju kvalitete zraka i života općenito“, dodao je Fabijan Popović, menadžer za javne politike u Boltu za Adria regiju.