Novosti

08/08/2024

Sklopljen sporazum o plaćama u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula-Pola

Danas je u Komunalnoj palači između Grada Pula – Pola te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisan Sporazum o plaćama u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula – Pola.

„Ova tema je vrlo važna jer pokazuje smjer u kojem ova gradska vlast želi ići, a to je potpuno usklađenje plaća radnika dječjih vrtića s plaćama javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, odnosno usklađivanje sa zakonom. Konkretno, plaće će rasti od 20% do 40% ovisno o radnom mjestu. Drago mi je da ulažemo u vrtiće i poboljšavamo njihov status jer ono što smo naslijedili je bio nered i stanje kakvo se svi trebaju sramiti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Sporazumom se utvrđuje obveza gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića da do isteka mjeseca kolovoza 2024. podnese Gradskom vijeću Grada Pule na usvajanje prijedlog akta kojim se vrši povećanje osnovice i koeficijenta za zaposlene u dječjim vrtićima u kojima je osnivač Grad Pula te prijedlog akta kojim će se ukinuti dodaci za uvjete rada radnim mjestima voditelja općih i pravnih poslova – tajnik odnosno voditelja računovodstva. Po donošenju akata Gradskog vijeća Grada Pule, pristupit će se usklađenju Kolektivnog ugovora za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula-Pola.

Gradonačelnik Filip Zoričić istaknuo je zadovoljstvo da je Grad Pula prvi grad koji ima ovakav koncept usklađenja plaća te zahvalio djelatnicama i djelatnicima vrtića na suradnji i prepoznavanju napora koji su poduzeti u cilju usklađenja plaća.

Voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača naveo je da je proces usklađivanja plaća trajao dugo, ali da je zahvaljujući partnerskom odnosu Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića ovaj postupak napokon priveden kraju te da se 85% članova izrazilo pozitivno o prijedlogu gradske uprave.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov zahvalila se svim radnicima vrtića na strpljenju prilikom pronalaska modaliteta za usklađenje plaća te da povećanje od 15% slijedi već od 1. rujna 2024. godine, dok samo ove godine ukupno povećanje iznosi 30%.