Novosti

09/08/2024

Nastavlja se uređenje površina oko Arene

Ovim se projektom planiraju izvesti radovi kojim se uređuju hodne plohe, potporni zidovi terena, stubište uz Flavijevsku ulicu, ograda prema Amfiteatru, javna rasvjeta te uređenje infrastrukture

 

S ciljem nastavka uređenja površina oko Arene, Grad Pula raspisao je javni natječaj za izvođenje radova uređenja dijela okoliša.

Uređivat će se okoliš sjeverno od Arene, uz Flavijevsku ulicu na zapadu i stubišta prema Gladijatorskoj ulici na istoku, unutar kulturno-povijesne cjeline grada Pule koje je zaštićeno kulturno dobro rješenjem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Podsjetimo, kulturno-povijesna cjelina upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske rješenjem 8. studenoga 2012., čime podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. U Generalnom urbanističkom planu Grada Pule, lokacija se nalazi unutar zaštićene povijesne jezgre, u sklopu bloka 59, u obuhvatu provedenog urbanističko arhitektonskog natječaja “Trg Nimfeja – Ozad Arene”.

Ovim se projektom planiraju izvesti radovi kojim se uređuju hodne plohe, potporni zidovi terena, stubište uz Flavijevsku ulicu, ograda prema Amfiteatru, javna rasvjeta te uređenje infrastrukture.

Na lokaciji se po izvršenoj obnovi staza, stuba i zida prema Flavijevskoj, planira novo hortikulturno uređenje s postavom sustava za navodnjavanje, postava nove urbane oprema poput novih javnih klupa, javne česme s pitkom vodom te novih koševa za smeće.

Radovi se izvode u skladu s glavnim projektom koji ovjerava glavni projektant Helena Sterpin, dott. arch, iz Praksa, inženjerska zadruga za projektiranje, urbanizam i oblikovanje, Pula.

Sam početak radova odvijat će se po okončanju postupka javne nabave, odnosno odabiru izvođača, o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena.

Tijekom ove godine očekuje se i dovršetak izrade Konzervatorske podloge okoliša Arene, a potom i Plana upravljanja, koji su naručeni od strane Arheološkog muzeja Istre, nakon čega će biti moguće nastaviti s daljnjim projektiranjima i uređenjem kompletne zone Amfiteatra.