Novosti

09/08/2024

Svečano otvorena novoobnovljena depandansa Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Projekt dogradnje i rekonstrukcije županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula obuhvatio je dogradnju matične zgrade Doma u Krležinoj ulici i radove na rekonstrukciji i adaptaciji Depandanse u Mažuranićevoj ulici, koja je danas svečano i otvorena.

Novoobnovljena depandansa u kojoj se nalazi Odjel za demencije od sada raspolaže s nova 22 mjesta, čime su smještajni kapaciteti povećani na 40 mjesta.

Sukladno Sporazumu iz 2017. godine, dogovoreno je da će Županija i Grad projekt financirati zajednički i u jednakim omjerima.

„Iznimno mi je drago da je ovaj vrijedan projekt završio. Svaki novi događaj koji poboljšava svakodnevne živote naših građana velik je za zajednicu. Skrb za one koji su nas zadužili i brinuli o nama kad smo bili djeca naša je moralna dužnost. Ovo je još jedan u nizu zajedničkih projekata Županije i Grada i dobar put suradnje na projektima koji život znače, bilo da je riječ o ovakvom projektu ili zajedničkim ulaganjima u obrazovanje i kulturu“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji je uputio zahvalu svim djelatnicima i djelatnicama te ravnateljici Doma na svemu što rade.  

"Doista me veseli što smo s ovim kapitalnim projektom, vrijednim preko 2,8 milijuna eura, napravili iskorak za naše građane koji imaju potrebu za jednom posebnom vrstom skrbi. Kad pričamo o javnom pozivu, cijelo vrijeme ističem da se društvena zajednica treba prije svega brinuti i najviše sredstava izdvajati za naše najmlađe i za građane treće životne dobi“, kazao je župan, uputivši zahvalu Gradu Puli koji je podržao Sporazum iz 2017. godine i Porečkoj i Pulskoj biskupiji na privremenom ustupanju zgrade budućeg Hospicija za smještaj korisnika u vrijeme trajanja radova na depandansi.

Uzbuđenje zbog okončanja radova u depandansi nije krila ni ravnateljica Doma za starije Alfredo Štiglić Pula Doris Ivanković.

„Veliki je ovo dan i za Istarsku županiju i za Grad Pulu, ali i za našu ustanovu i njezine djelatnike koji su brigu oko starijih osoba odabrali kao struku i zanimanje. No, velik je ovo dan i za sve buduće korisnike, kao i za njihove obitelji. Posljednjih desetak mjeseci trajali su radovi adaptacije i rekonstrukcije ove zgrade. Radovima je prethodilo revidiranje postojeće projektne dokumentacije, koju smo poprilično izmijenili. Povećali smo smještajne kapacitete za korisnike s Alzheimerovom demencijom i drugim demencijama, a u prizemlju zgrade nastavit ćemo pružati uslugu Dnevnog boravka sa senzorom sobom.“, poručila je ravnateljica.

Podsjetimo, ukupna vrijednost radova i opremanja depandanse Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula iznosi 2.888.579,00 eura, a izvođač radova je bila tvrtka DE CONTE d.o.o.