Novosti

13/08/2024

Potpisano Pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota“

U sjedištu Istarske županije u Puli gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić i istarski župan Boris Miletić potpisali su Pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota - Mijo Mirković“ na Narodnom trgu u Puli.

„Mate Balota jedan je od najvećih istarskih sinova i grad Pula će napokon imati mjesto gdje će svi moći vidjeti tko je bio ovaj veliki i zaslužni čovjek. Zajednički je ovo projekt Županije i Grada, jer želimo u najvećem istarskom gradu zahvaliti našem znanstveniku, profesoru i književniku. Ostavio je trajan zapis o svakodnevnom čovjeku u našem zavičaju i zato je najmanje što mu se možemo odužiti spomenikom u centru Pule koji će nas zauvijek spominjati čakavske navade“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Župan Miletić zahvalio se idejnom začetniku projekta Brunu Krajcaru, Miodragu Čerini, Erosu Čakiću, pročelniku županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimiru Torbici, pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću na prihvaćanju inicijative te Skupštini Istarske županije koja je odobrila financijska sredstva za izradu i postavljanju spomenika-skulpture.

„Mate Balota je zaista zaslužio spomenik na lijepoj lokaciji u središtu Pule, a koji će biti trajni podsjetnik na vrijednosti koje je Mate Balota zagovarao kroz svoj rad – ljubav prema jeziku, kulturi, svome zavičaju i domovini. Drago mi je da je Grad Pula izabrao jednu jako lijepo lokaciju za ovaj vrijedan spomenik i mislim da svi skupa možemo biti ponosni“, izjavio je župan Miletić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica posebno se zahvalio obitelji Mirković i Čvrljak na prihvaćanju inicijative.

„Mate Balota napokon se vraća kući i vjerujem kako će svi Puljani i Istrani biti zadovoljni što se naš veliki književnik i znanstvenik vraća svome domu“, poručio je pročelnik Torbica.

Predstavnik inicijatora projekta Bruno Krajcar potom je predstavio projekt u sklopu kojega će buduća skulptura Mate Balote biti postavljena na Narodnom trgu i gledati prema tržnici, što je značajno s obzirom na to da su česta tema njegovih znanstvenih radova bila i obiteljska gospodarstva, te kako je bio i strastveni ribar, prema ribarnici.

Povodom potpisivanja Pisma namjere, članica Kulturnog vijeća za zaštitu i očuvanje kulturne baštine Grada Pula Gorka Ostojić-Cvajner izjavila je kako je, nakon višegodišnjih nastojanja da se našem uglednom ekonomistu i književniku Miju Mirkoviću podigne memorijsko obilježje u Puli, posebno zadovoljna da je konačno odabrano mjesto upravo na Narodnom trgu, odnosno na mjestu gdje je Mate Balota bio i ostat će Čovjek među ljudima.