Novosti

19/08/2024

Održan radni sastanak s ciljem rješavanja problema Calucema

U prostorijama Komunalne palače u ponedjeljak 19. kolovoza 2024. godine održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o zagađenju zraka i utjecaju tvornice Calucem na okoliš te o mjerama koje će se poduzeti u cilju rješavanja tih problema.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnik Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Pule Darko Tumpić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović sa suradnicima, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović sa suradnicima te direktor tvornice Calucem Mihajlo Mirković sa suradnicama.

„Ovo je veoma važna i aktualna tema. Govorimo o zdravlju građana i tu nema kompromisa“, istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić i naglasio kako od Calucema očekuje hitnu reakciju u cilju smanjenja zagađenja.

Na sastanku je istaknuto kako je prije svega važno imati relevantna mjerenja kvalitete zraka kao temelj za poduzimanje mjera.

Opremanjem mjerne stanice novim potrebnim mjernim uređajima kao i angažmanom mobilnih laboratorija dobit će se kontinuirani monitoring te time i relevantni podaci o kvaliteti zraka temeljem kojih će se tražiti konkretno rješenje i pratiti poboljšanja.

Kako bi mjerenja koja pokazuju kvalitetu zraka bila vjerodostojna, Grad Pula pokrenuo je razgovore s Državnim hidrometeorološkim zavodom te nadležnim ministarstvima s ciljem hitne reaktivacije mjerne stanice na Fiželi.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije pratit će se razina buke te će biti pokrenute epidemiološke mjere.

Direktor tvornice Calucem Mihajlo Mirković kazao je kako će u rujnu javnosti biti predstavljene konkretne mjere poboljšanja u radu tvornice koje će doprijeti smanjenju zagađenja no naglasio je kako se te promjene ne mogu implementirati u kratkom roku. Direktor Calucema zatražio je od Grada da ukloni postavljeni mjerni uređaj s obzirom da ne daje relevantne podatke.

Gradonačelnik je rekao kako se o uklanjanju postavljenog mjernog uređaja može govoriti tek nakon što se aktivira mjerni uređaj na Fiželi.

 „Važno je da sustavno i intenzivno svi zajedno radimo na pronalasku rješenja i mi kao Grad sa Županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i nadležnim Ministarstvima i naravno u suradnji s Calucemom. Problem cementare nije nastao jučer, ali nam to nije opravdanje da ga ne riješimo što prije“, zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić.