Novosti

23/08/2024

Na sastanku gradonačelnika Pule i ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković dogovoreno da će se ponovno aktivirati mjerenja SO2 na mjernoj postaji Fižela

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković sa suradnicima sastala se danas u Puli s gradonačelnikom Filipom Zoričićem na temu rada Tvornice specijalnih cemenata Calucem i učinkovitog sustava praćenja kvalitete zraka. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Calucema, Istarske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ i građana.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom ponovno aktivirati mjerenja sumporovog dioksida (SO2) na mjernoj postaji Fižela.

„Kako je potrebno ugovoriti i nabaviti dodatnu opremu možemo očekivati da bi proširena mjerenja kao redovita aktivnost u okviru državne mreže mogla započeti 1. prosinca ove godine ili najkasnije 1. siječnja 2025. Nastojat ćemo da to bude već početkom prosinca. Na današnjem sastanku imali smo priliku čuti sve što dodatno tišti građane Pule putem predstavnika građana i željela bih poručiti da ćemo nastojati njihove bojazni otkloniti“, rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je kako su sve predstavke, koje su pristizale Ministarstvu početkom srpnja, proslijeđene Državnom inspektoratu RH koji je više puta bio u nadzoru te da su o njihovom očitovanju izvijestili javnost.

„Mjerenja su pokazala kako je količina čestica koja se mjeri u miligramima kubnim unutar dozvoljenih vrijednosti. Mi ipak idemo korak dalje i da bismo otklonili bojazni građana i doprinijeli težnjama lokalne i područne samouprave, u vrlo kratkom roku uspostavit ćemo mjerenje SO2 na mjernoj postaji Pula Fižela“, poručila je ministrica Vučković.

Na sastanku se razgovaralo i o okolišnoj dozvoli te napretku tehnologije te je ministrica u izjavi za medije rekla kako je u konstruktivnom duhu Ministarstvo iznijelo planove na nove natječaje koji mogu poduprijeti takve inicijative te apeliralo na poduzetnika da svoje investicijske planove što prije sastavi i predloži kako bi resorno Ministarstvo moglo dati sugestiju što i koliko putem natječaja može biti konkurentno na njihovim planiranim natječajima.

„Izuzetno sam zadovoljan današnjim konstruktivnim sastancima s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije te vrlo skorom početku ponovnih mjerenja SO2 na Fiželi te ćemo tada znati kakav je zrak u Puli. Početkom rujna i Grad Pula započet se s mjerenjima zraka četiri puta godišnje po dva tjedna te ćemo i s te strane znati kakva je kvaliteta zraka u gradu jer, kao što smo već rekli, zdravlje građana nam je na prvom mjestu“, kazao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Ujedno je najavio da će se nakon uspostave mjerenja SO2 i dobivenih rezultata s mjernih postaja   znati u kojem smjeru će se ići s eventualnim revidiranjem okolišne dozvole.

Na novinarsko pitanje o povećanom broju karcinoma ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ dr. med. Aleksandar Stojanović novinarima je rekao kako nema nikakvih drastičnih promjena u incidenciji raka na području IŽ u odnosu na bilo koja druga područja i Republiku Hrvatsku.

„Sama pojavnost karcinoma povezana je s nepravilnim životnim stilovima i nekim drugim faktorima, ali najmanje se može povezati s okolišnim faktorom pogotovo kada nemamo niti jednog konkretnog pokazatelja“, rekao je dr. Stojanović.

Podsjetimo, građani najvećeg istarskog grada već duže vrijeme žale se na prašinu, buku i neugodne mirise u blizini tvornice. Tijekom srpnja Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije zaprimilo više predstavki građana vezanih za potencijalno zagađenje zraka u Puli, a prije tjedan dana ispred Calucema je održan prosvjed građana koji je svojim dolaskom podržao i gradonačelnik Filip Zoričić. Sve je rezultiralo današnjim sastankom svih relevantnih sudionika u pulskoj Komunalnoj palači i dogovorom o proširenju mjerenja na Fiželi i na sumporov dioksid.

Na radnom sastanku sudjelovali su i državna tajnica u MZOZT Anja Bagarić, ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić, načelnik Sektora za zrak, tlo i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja Mario Stipetić, glavni ravnatelj DHMZ Ivan Güttler, saborski zastupnik Anton Kliman, župan Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule Samanta Barić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović, direktor Tvornice cementa Calucem Mihajlo Mirković i predstavnik građana Nenad Benčić.

Tijekom današnjeg službenog posjeta Istri ministrica Vučković u prostorima Istarske županije održala je sastanak na temu gospodarenja otpadom i ŽCGO Kaštijun te zbrinjavanju SRF-a na kojem su sudjelovali župan Boris Miletić sa suradnicima, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenik pročelnika Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Igor Jovin, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Luka Balen i ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Tom je prigodom gradonačelnik upoznao ministricu s problemom biootpada na ŽCGO Kaštijun te istaknuo da uskoro kreće otkaz ugovora s komunalnim trgovačkim društvima i da se razmatraju dodatne mjere u cilju efikasnijeg gospodarenja otpadom.