Novosti

26/08/2024

U Puli četvrtu godinu zaredom obilježen Dan neovisnosti Ukrajine

U Puli je i ove godine bogatim programom obilježen Dan neovisnosti Ukrajine u organizaciji Olesie Rusinove i udruge SVOJA.

Cilj manifestacije bio je zahvaliti Hrvatima na pruženoj potpori i privremenoj zaštiti, podsjetiti na rat u Ukrajini, dati vidljivost broju Ukrajinaca u Istri i pokazati njihove talente.

U ime Grada Pule na svečanosti je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je tom prigodom čestitala Dan neovisnosti svim Ukrajinkama i Ukrajincima u Puli poručivši:

„Pula i Hrvatska danas su uz Ukrajinu kao što je i Ukrajina bila uz Hrvatsku u najtežim danima novije hrvatske povijesti. Trenutno u Puli boravi grupa djece iz Lavova i ovih dana imali su priliku sudjelovati u posjetima pulskim znamenitostima, kreativnim i edukativnim aktivnostima. Vaša zemlja se već treću godinu bori za slobodu i teritorijalnu cjelovitost i stoga je važno da u ovim teškim okolnostima izrazimo solidarnost u borbi za temeljne vrijednosti svakoga naroda. Svi znamo koliko je teško ali vjerujemo da će se Ukrajina izboriti za pobjedu, slobodu i mir“, poručila je Močenić.

Središnja točka manifestacije bilo je svečano otkrivanje 33-metarske zastave Ukrajine kao simbola 33 godine neovisnosti Ukrajine, a program je obogaćen i predstavom Ukrajinskog dječjeg kazališnog studija u Puli, nastupom zbora Zajednice Talijana Pula, kao i predstavljanjem glazbenog albuma Olesije Rusinove i Dada.