Novosti

29/08/2024

Sutra započinje dvodnevna edukacija dr. Ranka Rajovića za učitelje pulskih osnovnih škola

U prostorijama pulskog Coworkinga, ovog petka i subote, 30. i 31. kolovoza, u organizaciji Grada Pule, održat će se predavanje, edukacija i seminar dr. Ranka Rajovića za učitelje pulskih osnovnih škola.

Dr. Rajović najveći je regionalni stručnjak za dječji razvoj, autor međunarodnog NTC programa i predavač na čijim se predavanjima uvijek traži mjesto više. Program počinje interaktivnim predavanjem na temu „Kako održati razvoj kreativnosti i socijalnih vještina u digitalnom dobu – škola budućnosti“, a nastavlja se edukativnim seminarom na kojem će biti obrađene sljedeće teme: Učenje je igra, funkcionalno znanje i NTC metodologija učenja.

Dr. sc. Ranko Rajović specijalist je interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih znanosti. Suradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država, sa stalnim angažmanom na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji. Dr. Rajović autor je NTC programa za edukaciju roditelja i učitelja koji se provodi u osamnaest zemalja Europe i jedan je od najvećih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece. Povezujući znanja medicine i pedagogije, stvorio je program koji razvija kognitivne sposobnosti djece, vrlo je dobro i detaljno razrađen, primjenjiv u obitelji, predškolskim ustanovama i u razrednoj nastavi osnovne škole. Često predaje u Hrvatskoj, u Zagrebu na Učiteljskom fakultetu i u Rijeci gdje već studenti rade na diplomskim radovima iz NTC programa.

NTC program nastao je kao plod želje da se djeci omogući ostvarenje osobnih potencijala, ali i kao potreba da se prevladaju sve prisutnije poteškoće kao što su poremećaj govora, čitanja i pisanja. Djeca iz zemalja Europske unije ostvaruju ispodprosječne rezultate na PISA-inim testovima, za razliku od djece azijskih zemalja, pa je EU istaknula veliku važnost postizanja tzv. funkcionalnog znanja, odnosno razvoja brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja.

Grad Pula ovime nastavlja pružati podršku edukaciji obrazovnih djelatnika s ciljem kvalitetnije prilagodbe obrazovnog sustava izazovima digitalnog doba i ostvarivanju jednog od strateških prioriteta Grada Pule, a to je Pula kao grad znanja i inovacija.