Novosti

30/08/2024

Pula Herculanea ove godine povećala količine prikupljenog selektivnog otpada

U prvih sedam mjeseci 2024. godine, Pula Herculanea zabilježila je značajan porast količine prikupljenog otpada, što potvrđuje trud građana i predanost tvrtke održivom gospodarenju otpadom i očuvanju okoliša. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prikupljeno je 8 posto više otpada, odnosno ukupno 1500 tona više.

Unatoč povećanju ukupno prikupljenog otpada, količina predana Županijskom centru za gospodarenje otpadom nije se proporcionalno povećala. Razlog tome leži u značajnom povećanju količina reciklabilnih materijala koji su prikupljeni i obrađeni, čime je smanjen udio otpada koji završava na odlagalištima.

„Uspješno smo povećali prikupljeni biorazgradivi otpad za 50 posto Ovaj značajan porast rezultat je uvođenja „smeđih kanti“ za odvojeno prikupljanje biootpada na pojedinim područjima, kao i otpada iz kantina i ugostiteljskih objekata. Zasigurno postoji i sve veća svijest građana o važnosti odvojenog prikupljanja biootpada te napora u edukaciji i poticanju pravilnog zbrinjavanja“, rekao je direktor Pula Herculanee Robi Fuart.

Uvođenjem dodatnih spremnika za plastiku te intenziviranjem kampanja za recikliranje rezultiralo je povećanjem od 22 posto u prikupljanju važnog reciklabilnog materijala plastike. Pula Herculanea bilježi i povećanje prikupljenog stakla za 17 posto.

„Uvođenje novih lokacija za odlaganje stakla te suradnja s ugostiteljima i građanima rezultiralo je rastom prikupljene količine staklenog otpada. Svi navedeni rezultati potvrđuju uspješnu strategiju Pula Herculanee i Grada Pule usmjerenu na povećanje stope selektiranja i smanjenje količine otpada koji završava na ŽCGO Kaštijun“, poručio je direktor Fuart.

Pula Herculanea poziva sve građane da nastave s odgovornim ponašanjem i aktivno sudjeluju u održivom gospodarenju resursima čime zajedno doprinosimo očuvanju našeg grada i okoliša.