Novosti

30/08/2024

Nastupni posjet veleposlanika Italije Nj.E. Paola Trichila

Gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul danas su u Komunalnoj palači upriličili prijem za veleposlanika Italije Nj.E. Paola Trichila koji je stigao u pratnji počasnog konzula Talijanske Republike u Puli Tiziana Sošića.

„Iznimna mi je čast upoznati vas i zaželjeti vam dobrodošlicu u naš grad koji je dvojezičan na što smo iznimno ponosni. Naša suradnja s talijanskom zajednicom je odlična, brojna su područja u kojima surađujemo. Posebna mi je čast što vas imamo priliku ugostiti upravo na današnji dan, kada u našoj Areni nastupa legendarni talijanski tenor Andrea Bocelli“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Nakon uvodnih riječi, veleposlaniku su predstavljeni važniji aktualni projekti, kao što je skorašnja dogradnja Talijanske osnovne škole te dva Interreg projekta prekogranične suradnje Italije i Hrvatske. Razgovaralo se o mnogobrojnim poveznicama, kao i o suradnji s bratimljenim gradovima Imolom i Veronom.

„Između ostalog, naša misija je poticati upotrebu talijanskog jezika i istromletačkog narječja koji je Republika Hrvatska proglasila nematerijalnim dobrom Hrvatske“, rekao je zamjenik Cergnul pohvalivši se donesenom Odlukom o uporabi talijanskog jezika i pisma u poslovanju trgovačkih društava i ustanova čiji je većinski osnivač Grad Pula, kao i brojnim drugim inicijativama kojima je ojačana dvojezičnost u Puli.

Veleposlanik Trichilo pohvalio je angažman gradske uprave i efikasnost suradnje s talijanskom zajednicom i Počasnim konzulatom u Puli. Također je rekao da Pulu doživljava kao europski grad kulture te da se raduje večerašnjem koncertu Andree Bocellija kojim će slavni glazbenik obilježiti 30 godina karijere u pulskom Amfiteatru.