Novosti

05/09/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić zatražio od Istarske županije proglašenje park-šume na području Lungomare i Valovine u Puli

Danas je gradonačelnik Pule Filip Zoričić uputio Istarskoj županiji prijedlog za proglašenje park-šume na području Lungomare i Valovine u Puli.

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode predstavničko tijelo Istarske županije, odnosno Županijska skupština nadležna je za donošenje akta kojim se određeno područje proglašava zaštićenim. Stoga je od župana zatraženo da se takav akt što prije podnese županijskim vijećnicima na usvajanje.

„Uskoro ćemo pozvati i održati sastanak sa svim meritornima: Istarska županija, Natura Histrica, Zelena Istra, gradska poduzeća itd. Moraju se znati ovlasti, a ne da se sva odgovornost prebacuje na Grad. To neću prihvatiti. Podsjećam kako smo mi vlasnici dijela Valovine tek od prije dvije godine, da se godinama vodio spor, a da Natura Histrica upravlja Golubovom špiljom i da je jedino rješenje zajednički pristupiti temi, a ne bježati od odgovornosti. I bez obzira na veličinu šume, naša želja i volja su jasne, a na Županiji je da donese odluku po zakonskim procedurama. Ovo je još jedan u nizu problema koji su se javno otvorili tek u ovom mandatu nove gradske uprave i spremno smo pristupili rješavanju“, rekao je je gradonačelnik Filip Zoričić.

Uzevši u obzir važnost zelenih površina te dobrobit vegetacije za život i zdravlje ljudi, kao i činjenicu da Lungomare i Valovine predstavljaju veliki značaj za građane Pule, a osobito uzevši u obzir opterećenost posjetiteljima i klimatske promjene, ta područja potrebno je dodatno zaštititi kako bismo omogućili prirodnu obnovu i stvaranje uvjeta za razvijanje ekosustava. Ovakva vrsta zaštite šume onemogućuje i bilo kakve druge zahvate u prostoru osim onih koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašena kao što su dodatna sadnja, uređenje i obnova šumskog pokrova i infrastrukture za odmor i rekreaciju.

Dopis o pokretanju inicijative za proglašenje park-šume na području Lungomare i Valovine Grad Pula dostavio je i Javnoj ustanovi Natura Histrica.