Novosti

05/09/2024

U sklopu EU programa Obzor Europa 6. rujna u Sveučilišnoj knjižnici predavanje „Vodik – mit ili hit?” Ankice Kovač

U sklopu programa Obzor Europa Grad Pula, zajedno sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule i Gimnazijom Pula, sudjeluje na projektu BOLSTER kojeg vodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.  Cilj projekta BOLSTER je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s Europskim zelenim planom i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Kroz brojne uspješno provedene aktivnosti, projekt je ostvario značajne rezultate u povećanju svijesti o održivosti, jačanju suradnje s marginaliziranim skupinama te razvoju novih programa. Ovi rezultati su potvrdili važnost projekta BOLSTER za lokalnu zajednicu i postavili temelje za daljnje aktivnosti u području održivog razvoja.

Kao nastavak radnih aktivnosti projekta Bolster  u sklopu  kampanje Re-Activate, Društvo bibliotekara Istre prijavilo je mini-projekt – A green library for a green transition. Aktivnost će biti provedena u sklopu predavanja “Vodik – mit ili hit?” koje će održati izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 6. rujna u 18 sati. Predavanje organiziraju Društvo bibliotekara Istre, Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.

Utrka za dekarbonizaciju našega planeta je započela te bi sada više nego ikada trebali prihvatiti vodik kao jedno od globalnih energetskih rješenja. S vodikom otvaramo prostor za gospodarski napredak naše zemlje, uz otvaranje velikoga broja novih radnih mjesta i očuvanje našeg planeta. Pri tome je važno naglasiti da je kriza već nastupila zbog čega su nam žurno potrebne i politike, i infrastruktura, i ulaganja jer nema rješenja klimatske krize bez čistoga vodika. Donošenjem EU strategije za vodik napravljen je ključan korak u definiranju europskoga puta prema dekarbonizaciji, s ciljevima koji će vjerojatno u narednim godinama biti i umnoženi. Primjena vodika je višestruka i može se koristiti gdje god nam je potrebna električna, odnosno toplinska, pa i rashladna, energija. Vodik je pogodan za primjenu u industriji, transportu, kućanstvu, općoj energetici te za uravnoteženje elektroenergetskoga sustava. Danas vodik zapravo nitko ne odbacuje te pitanje više nije ima li vodik ulogu u energetskoj tranziciji i ostvarenju energetske neovisnosti, nego je pitanje kako se i na koji način potencijal vodika može ostvariti, proširiti i iskoristiti u postizanju klimatskih ciljeva.

Više detalja o predavanju možete pronaći OVDJE.