Novosti

06/09/2024

Pulski rotor i Svjetleći divovi zasvijetlit će crvenom bojom povodom Svjetskog dana svjesnosti o mišićnoj distrofiji

Grad Pula i ove se godine odazvao inicijativi Saveza društava distrofičara u Republici Hrvatskoj i globalnoj kampanji osvjetljavanja poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika za Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji. Tim povodom u subotu, 7. rujna 2024. godine na Svjetski dan svjesnosti o mišićnoj distrofiji - Duchenne pulski rotor i Svjetleći divovi zasvijetlit će crvenom bojom.

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH, i ove godine zajedno s 27 udruga članica u Republici Hrvatskoj provodi Kampanju obilježavanja 7. rujna - Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) uključujući se u svjetsku Kampanju koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Podigni svoj glas za Duchenne“. Njome se naglašava važnost jačanja glasa za zagovaranje prava, uključenosti i dobrobiti osoba koje žive s DMD i drugim distrofinopatijama s ciljem stvaranja društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Posebno značajna za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o DMD je činjenica da se održava pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta po prvi put otkad su Ujedinjeni narodi (UN) 7. rujna službeno proglasili kao Svjetski dan svjesnosti o DMD pri čemu je UN pozvao sve države članice i druge međunarodne i regionalne organizacije, kao i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije i pojedince, da na odgovarajući način, u suradnji s relevantnim dionicima i organizacijama, obilježe ovaj dan.