Novosti

07/09/2024

Položeni vijenci u povodu 33. obljetnice osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske u Puli

Danas, 7. rujna 2024. godine u povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 119. brigade  Hrvatske vojske u Puli održano je tradicionalno polaganje vijenaca na Gradskom groblju kod Centralnog križa i u Parku Franje Josipa I. kod Spomenika stradalim hrvatskim braniteljima.

U ime ministra obrane Ivana Anušića vijenac je položio izaslanik, brigadni general Perica Turalija, zamjenik glavnog inspektora obrane, u ime 119. brigade Roberto Fabris, Davor Gregorović i Marijan Kaurić, vijenac Grada Pule položili su predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski, gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, a pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac položio je vijenac u ime Istarske županije. Polaganju su se odazvali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i udruga antifašističkih boraca.

„Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjećamo se danas osnutka i ratnog puta 119. brigade Hrvatske vojske kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca. Suosjećamo s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i invalida te čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage hrvatskog naroda i domoljublja hrvatskog vojnika. Upravo na tom tragu, želim istaknuti pozitivnu ulogu i značaj udruge veterana 119. brigade “Klub 119. brigade HV”, koja baštini identitet, tradiciju, ratni put i vrijednosti koje smo stvarali kroz našu brigadu te pozitivne emocije koje i danas dijelimo s ljudima koji su bili njeni pripadnici. Pozivam vas zato da svojim inicijativama damo svoj konstruktivan doprinos u zajednici, da gradimo pozitivan stav i vjeru u hrvatsku državu, da se zauzmemo za daljnji razvoj hrvatskog društva i za opće dobro svih građana naše zemlje“, rekao je dopredsjednik udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ brigadir HV Davor Gregorović nakon polaganja vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Dodao je kako je povijest 119. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu povijest njihovih nadanja, entuzijazma, samopožrtvovnosti, hrabrosti, domoljublja, ali i strahova i drugih ljudskih slabosti.

„Ujedno je to i vojna povijest rata, onako kako ga je osjećalo preko šest tisuća ljudi, muškaraca i žena koji su prošli kroz postrojbe 119. brigade, a samim time to je i povijest jednog naraštaja istarskog stanovništva. Zato smo ponosni što smo bili pripadnici 119. brigade Hrvatske vojske koja je za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i zbog dodjele najvišeg istarskog godišnjeg priznanja Grba Istarske županije uz mnoge druge nagrade, priznanja i imenovanja ulica u gradovima i općinama mobilizacijskog razvoja ratne postrojbe, te čvrsto uvjereni da će uspomena na njenu upornost i spremnost na izvršenje ratnih zadaća, u izrazito nepovoljnim vojnim, zemljopisnim i klimatskim prilikama, ostati primjer i putokaz kako se čuva i bori za ono što jednostavno zovemo – Domovina“, poručio je Gregorović.                         

Sudionicima polaganja vijenaca na Gradskom groblju prigodnim riječima obratio se pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac podsjetivši na osnivanje brigade, ratni put i njezin značaj za stvaranje današnje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Čuvena 119. brigada Hrvatske vojske osnovana je 7. rujna 1991. godine, a jedna od njezinih osnovnih zadaća bila je očuvanje mira. Pripadnici brigade u Domovinskom ratu uglavnom su djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja“.

Minutom šutnje okupljeni su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima te svima koji su dali život za slobodu i neovisnost Hrvatske, a blagoslov je uputio velečasni Ilija Jakovljević, policijski kapelan Policijske uprave istarske.