Novosti

09/09/2024

Podjelom priznanja i nagrada završen Ljetni čitateljski izazov Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Podjelom priznanja i nagrada završen Ljetni čitateljski izazov Gradske knjižnice i čitaonice Pula

 

Ususret Međunarodnom danu pismenosti – 6. rujna 2024. završnim druženjem uz podjelu priznanja i nagrada u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula završen je Ljetni čitateljski izazov - novi ljetni program Knjižnice za predškolce i učenike osnovne škole, koji se održavao u Središnjoj knjižnici, Dječjoj knjižnici i Knjižnici Vodnjan od 8. srpnja do 31. kolovoza.

Program je osmišljen da bi se poticala ljubav prema čitanju kod djece i mladih tijekom ljetnih mjeseci, razvijale čitalačke vještine i različite vrste pismenosti kod djece i mladih, stvarali zabavna i poticajna okruženja u knjižnicama te povezivale zajednice kroz aktivnosti vezane uz knjige i čitanje.

Ljetni čitateljski izazov se sastojao od tri zadatka koje je trebalo ispuniti, a ukupno se na izazov prijavilo 51 dijete, dok su uspješno sve zadatke ispunili 21 školarac i 11 predškolaca.

Kao što je bilo i najavljeno, imena sudionika Ljetnog čitateljskog izazova i Mini ljetnog čitateljskog izazova koji su uspješno ispunili izazov "ušli su u bubanj" za glavne nagrade, dok su svi ostali prigodno nagrađeni. Za nagrade su se, uz Knjižnicu, pobrinuli sponzori: knjižara Hoću knjigu, Teatar Naranča, Kino Valli, Pulapromet, Herculanea i I.VEM d.o.o.

Na završnom druženju prisjetili smo se različitih aktivnosti u knjižnici tijekom ljeta, zanimljivih knjiga i tema radionica, zajedno pogledali neke od nastalih videouradaka i stripova. Sudionicima izazova najuzbudljiviji je bio dio u kojem su nasumično izvučena imena dobitnika glavnih nagrada: Teodora Marčeta iz kategorije školaraca ponosna je vlasnica e-čitača i dvije ulaznice za dvije predstave Teatra Naranča, a Mihael Bilić kući je ponio poklon-bon u knjižari Hoću knjigu u vrijednosti 50 eura te dvije ulaznice za dvije predstave Teatra Naranča. I svi ostali koji su uspješno završili izazov primili su nagrade, priznanja o završenom izazovu te svoje dnevnike čitanja.

Podsjećamo, Ljetni čitateljski izazov uspješno su završili sudionici koji su se u razdoblju od 8. srpnja do 31. kolovoza 2024. ispunili tri zadatka: pročitali više od 9 knjiga i vodili dnevnik čitanja, ocijenili pročitane knjige i osmislili najmanje dvije preporuke knjiga te sudjelovali na više od tri različite radionice. Sudionici Mini ljetnog čitateljskog izazova imali su slične zadatke, a uspješno su izvršili izazov svi koji su uz pomoć svojih obitelji pročitali više od 20 slikovnica u razdoblju od 8. srpnja do 31. kolovoza i vodili dnevnik čitanja, ocijenili pročitane knjige i osmisliti najmanje dvije preporuke knjiga te sudjelovali na više od tri radionice. Za svaku pročitanu knjigu i svako sudjelovanje u aktivnosti koja je dio programa Ljetni čitateljski izazov sudionici su dobili po jedan pečat u Dnevniku čitanja, čime je potvrđeno da je zadatak ispunjen. Knjige i radionice sudionici su birali sami, a tijekom srpnja i kolovoza to održan je niz raznovrsnih aktivnosti: Radionica izrade kratkog filma koju su vodili La Udruga i Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF), Ljeto uz 3D olovke, Stripomanija 3.0 koju je vodio Vladimir Papić, Subotom čitamo i učimo o moru, Put oko svijeta u 8 mitova: upoznajemo drevne mitove i legende, Istraživači mora: upoznajmo svjetska čuda te Animirano ljeto.

________________________________________

LJETNI ČITATELJSKI IZAZOV ispunili su:

Una Mihovilović (9 godina), Simon Ivančić (10 godina), Eni Radosavljević (9 godina), Dominik Ignjatić (11 godina), Eva Ignjatić (8 godina), Lucija Bilić (8 godina), Vanesa Petrović (12 godina), Benjamin Radmanić (8 godina), Emanuela Grabrović (11 godina), Martin Miljuš (9 godina), Viktor Horvat (8 godina), Bartol Šurina (8 godina), Samanta Ostojić (9 godina), Lara Petrović (8 godina), Karin Živolić (12 i pol), Lana Žufić (9 godina), Lea Stojanović (7 godina), Tia Palko (10 godina), Matilda Šerfezi (8 godina), Mihaela Marčeta (7 godina) i Teodora Marčeta (10 godina).

MINI LJETNI ČITATELJSKI IZAZOV ispunili su:

Mihael Bilić (4 godine), Emanuel Radmanić (6 godina), Mia Prgomet (7 godina), Pia Gobo (6 godina), Tamara Ostojić (6 godina), Korina Milovan (3 godine), Julija Milovan (2 godine), Amaris Stocco (5 godina), Zaria Stocco (3 godine), David Žufić (6 godina) i Jakov Škrinjarić (7 godina).