Novosti

09/09/2024

Obilježena 81. godišnjica stradanja pulskih antifašista na Giardinima

U ponedjeljak, 9. rujna 2024. godine kod Spomen obilježja na pulskim Giardinima tradicionalno je položen vijenac u povodu 81. obljetnice pogibije pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla.

U ime Grada Pule vijenac su položili predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, u ime Istarske županije pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan.

„Cicognani Giuliano, Zachtila Giuseppe i Zuppini Carlo 9. rujna 1943. dali su svoje živote protiveći se nepravednom i nasilnom sustavu koji je tih godina vladao istrom. Željeli su nasilje zamijeniti mirom i suradnjom, boljim svijetom po mjeri čovjeka. Danas, nakon 81. godinu, mi Puležani, pozvani smo slijediti ovu doktrinu bez zlobe i s osjećajem odgovornosti. Trebamo odgovoriti zbližavanjem, mirom i okrenuti svoj pogled prema budućnosti koju oni nisu imali, već su je samo sanjali, da pokažemo kako njihova žrtva nije bila uzaludna“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac.

„S ovog mjesta i prisjećanja na ovaj nemili događaj moramo odati poštovanje svim palim borcima za slobodu i radnička prava tijekom Drugog svjetskog rata“, naglasio je Boris Siljan u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule te pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast svim poginulim antifašistima, ali i poginulima u Domovinskom ratu.

Na ovaj se dan, ujedno dan kapitulacije Italije, odbor antifašističkih rukovodioca Pule odlučio za protestni miting koji se 9. rujna trebao održati u 14 sati. Tog su dana, okupljenu masu naroda s tržnice u više navrata rastjerali vojnici bataljona "San Marco" karabinjeri, policajci i podoficiri Škole talijanske mornarice. U otvorenoj vatri poginuli su Giuseppe Zachtila koji je 1938. godine od Specijalnog tribunala kao član KPI osuđen na 14 godina zatvora. Među žrtvama uz desetke ranjenih bili su Carlo Zuppini i mornar Giuliano Cicognani.