Novosti

13/09/2024

Gradsko vijeće jednoglasno za umirovljeničku iskaznicu i sufinanciranje smještaja u dom pri otpustu iz bolnice

Gradsko vijeće Pule na jučerašnjoj (12. rujna 2024. godine) sjednici usvojilo je niz odluka koje imaju za cilj poboljšanje socijalnog blagostanja građana.

Vijećnici su se jednoglasno složili da će Grad Pula sufinancirati smještaj u dom nakon otpusta iz bolnice, a radi se o obliku pomoći iznad standarda u sustavu socijalne skrbi Grada Pule.

„Korisnici prava na sufinanciranje smještaja u dom po otpustu iz bolnice su odrasla i starija osoba, samac ili član kućanstva s prebivalištem na području Pule koji je ovisan o pomoći i njezi druge osobe temeljem nalaza liječnika, kojoj prema podacima Hrvatskog zavoda za socijalni rad zakonski obveznici/članovi obitelji/članovi kućanstva nisu u mogućnosti pružiti potrebnu skrb, nema ugovornih obveznika uzdržavanja, nema ugovor o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, osobe koje postojećim zdravstvenim i socijalnim uslugama u zajednici ne mogu zadovoljiti potrebnu razinu skrbi osobi u kući i nemaju vlastita novčana sredstva za podmirivanje pune cijene usluge smještaja u adekvatnoj ustanovi, te osobe koje po završetku bolničkog liječenja/privremene zdravstvene skrbi nemaju slobodnog mjesta za stalni smještaj u adekvatnoj zdravstvenoj ustanovi ili u ustanovi socijalne skrbi rješenjem nadležnog Područnog ureda Pula, Hrvatskog zavoda za socijalni rad“, pojasnila je nadležna pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Korisnicima koji svojim prihodima ne mogu u cijelosti pokriti troškove smještaja u dom po otpustu iz bolnice, Grad Pula sufinancirat će troškove smještaja do punog iznosa cijene smještaja najdulje do šest mjeseci.

Nadalje, jednoglasno je prihvaćen i aneks Sporazuma o međusobnoj suradnji između Porečko-pulske biskupije, Istarske županije i Grada Pule o financiranju troškova opremanja prostora Hospicija u ukupnom iznosu od 460.000,00 eura. Biskupija, Županija i Grad time se obvezuju iznose od po 153.333,33 eura uplatiti za opremanje poslovnog prostora Hospicija kako bi mogao započeti obavljati svoju djelatnost.

Povećat će se i sufinanciranje programa predškolskog odgoja. Naime, cijena mjesečne subvencije roditelja-korisnika usluga ostaje nepromijenjena, ali se povećava iznos mjesečne subvencije Grada Pule za upis u predškolske u ustanove drugih osnivača i to za redoviti cjelodnevni 10-satni program s 225,86 na 255,00 eura mjesečno te za redoviti poludnevni 6-satni program s 112,93 na 127,50 eura mjesečno. Povećanje mjesečne subvencije predloženo je i usvojeno zbog porasta troškova rada dječjih vrtića u cilju povećanja plaća odgojitelja u dječjim vrtićima drugih osnivača.

A Gradsko vijeće potvrdilo je i odredbe aneksa Kolektivnog ugovora, koji je gradonačelnik Filip Zoričić potpisao krajem kolovoza sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, za radnike dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Pula. Zaposleni u pulskim dječjim vrtićima, čiji je osnivač Grad, već od 1. rujna dobit će 15-postotno povećanje plaća, a u ovoj godini plaće su im ukupno porasle 30 posto.

Jednoglasno je prihvaćena i odluka kojom je usvojen Pravilnik o umirovljeničkoj iskaznici Grada Pule. Kako je pojasnila resorna pročelnica Sokolov, pogodnosti za umirovljenike s prebivalištem na području Pule daju ustanove i trgovačka društva Grada Pule, osim za subvencije koje su vezane za imovinski cenzus, te ostale pravne i fizičke osobe na području Republike Hrvatske s kojima se postigne dogovor.

„Predočenjem umirovljeničke iskaznice umirovljenici će na jednostavniji način ostvarivati pogodnosti. Zahtjev za izdavanje podnosi se Centru podrške 521, Zagrebačka 18, s priloženom osobnom iskaznicom i zadnjim izvatkom mirovine, a izdavanje je besplatno“, pojasnila je pročelnica Sokolov.

Vijećnici su usvojili i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2024. godinu, zatim izvješće o provedbi Godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Pule za 2023. godinu te izmjene i dopune Odluke o redu na pomorskom dobru.

Na početku sjednice održana je minuta šutnje za nedavno preminulog sugrađanina, glazbenog menadžera Svena Dukića.