Novosti

16/09/2024

Još jedna spasilačka sezona privedena kraju

Kao i prethodne dvije godine, i ovog ljeta su o sigurnosti kupača na pulskim plažama brinuli spasioci Spasilačke službe. Ove godine bilo je angažirano 14 spasioca i 12 pomoćnih spasioca, čime je ostvaren značajan napredak u odnosu na 2022. godinu koja je započeta sa svega 6 spasioca.

Naime, proteklih godina porastao je interes mladih ljudi za ovim zaposlenjem koje je puno više od sezonskog posla, a svi su oni prethodno završili poseban tečaj u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i zadovoljili propisane međunarodne standarde koje provjeravaju ovlašteni instruktori HCK-a.

S padom temperatura na plažama je sve manje kupača, pa su tako s jučerašnjim danom vrijedni pulski spasioci priveli kraju ovu sezonu. Svakodnevno radnim danima, blagdanima, praznicima i vikendom, brinuli su se o sigurnosti kupača na kupalištima Hidrobaza, Stoja, Valkane i Mornar, a dodatno je tijekom mjeseca srpnja i kolovoza organizirano dežurstvo na omiljenom otoku svih Puležana – Fratarskom otoku.

Ovog su ljeta pružili prvu pomoć nizu korisnika kupališta te su po potrebi pravovremeno zvali i surađivali s Hitnom medicinskom pomoći u zbrinjavanju ozlijeđenih osoba te pružali prvu pomoć, odnosno reanimaciju sve do dolaska Hitne medicinske pomoći. Bitno je napomenuti da se ove godine bilježi manji broj ozljeda što ukazuje na učinkovito preventivno djelovanje naših spasioca.

Podsjetimo da je Spasilačka služba na kupalištima na području Grada Pula - Pola osnovana odlukom gradonačelnika s ciljem sprječavanja nezgoda na kupalištima, nadzora vodenih površina kupališta, prevencije nezgoda vezanih uz vodu, pružanja prve pomoći i provedbe intervencija spašavanja u vodi.

Na temelju iskustva dosadašnjeg rada i provedenih analiza utvrđena je potreba profesionalizacije službe spasioca na kupalištima te će se sukladno mogućnostima razmotriti osnivanje službe kao komunalne djelatnosti koja će svakodnevno biti dostupna građanima i posjetiteljima Pule.