Novosti

17/09/2024

“Nemoj da ti se grusti“ moto je ovogodišnje humanitarne utrke “Ne 'ću ben', hodi zajno“

Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 139 žena u Istri, a čak 39 osoba godišnje u Istri umire od raka dojke

Povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku "Ne 'ću ben', hodi zajno" koja će se održati u nedjelju, 6. listopada u 11:00 sati sa startom na pulskim Valkanama. Ove godine trkači i šetači trčat će u majicama s porukom “Nemoj da ti se grusti“.

Glavna utrka kreće s Valkana, a trči se šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Istovremeno kreće i rekreativna šetnja odmah nakon trkača, i to šetalištem Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali pa natrag do Valkana.

Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz DJ-a Denisa Goldina, dok će najmlađe zabavljati Žuti kišobran i Rozi make up corner. Decathlon će postaviti svoj interaktivni kutak za ljubitelje sporta, a za sve posjetitelje koji ogladne organizatori pripremaju domaći fažol.

Podjela startnih brojeva i paketa počinje na startu u 09:30 sati kada će građani moći posjetiti i info punkt Kluba Gea na kojem će moći dobiti korisne informacije o ranom otkrivanju raka dojke i samopregledu dojke, informirati se o zdravim životnim navikama te preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea, a građanima će se dijeliti i promo materijali.

Kao i svake godine, utrka i rekreativna šetnja humanitarnog su karaktera. Sredstva koja će se prikupljati namijenjena su provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, a to su limfna drenaža, ciljane medicinske vježbe, rekreativna šetnja, terapeutska yoga, shiatsu tretmani, kreativne radionice te savjetovališta liječnika onkologa koji pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma.

Podsjetimo, porukama „Ne 'ću ben', hodi zajno!“-„Nemoj da ti se grusti“ želi se ukazati na važnost preventivnih pregleda koji mogu ženi spasiti život. Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije svaka deveta žena u Istri oboljet će od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 139 žena u Istri, a čak 39 osoba godišnje u Istri umire od raka dojke. Visoka smrtnost može se smanjiti samo otkrivanjem bolesti na vrijeme stoga su ove akcije od iznimne važnosti.