Novosti

17/09/2024

Pula se priprema za deseti jubilarni Visualia Festival – kada svjetlost stvara čaroliju!

Pula s ponosom najavljuje deseti, jubilarni Visualia Festival, koji će od 19. do 21. rujna 2024. godine obasjati grad u pravom moru svjetlosti i kreativnosti. Proslava desetljeća očaravajućih svjetlosnih instalacija i performansa pretvorit će najljepše kutke grada u oazu inovacije, magije i umjetnosti uz najbolja djela viđena u proteklih deset godina festivala. Na današnjoj konferenciji za medije obratili su se Sanja Cinkopan Korotaj direktorica TZG Pule, Marko Bolković direktor festivala ispred Udruge Sonitus i Emina Popović Sterpin pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

„Vrlo sam ponosna što danas sjedim ovdje jer smo od samog početka podrška festivalu, a od druge smo godine i suorganizatori tako da je ovo jedan emotivni moment doseći desetu godinu te nastaviti s ovim kreativnim timom dalje. Posebno je velika stvar što naš festival nastaje uz pomoć velike snage domaćeg kreativnog tima i umjetnika koji sa svjetlom stvaraju jedinstvene instalacije. Cilj Visualia Festivala je da imamo program koji će postsezonu dodatno oplemeniti i potaknuti dolaske u naš grad. Definitivno on pruža jedan poseban ugođaj domaćim i stranim posjetiteljima tijekom tri dana te svakako i našim sugrađanima,“ istaknula je Cinkopan Korotaj.

Važno je napomenuti da je Visualia Festival prvi festival svjetlosti u Hrvatskoj.  TZG Pule će nastaviti podržavati i sudjelovati u organizaciji festivala.

Marko Bolković se posebno osvrnuo na podršku i suradnju svih uključenih u stvaranje programa tijekom niza godina: „Zahvaljujem svim partnerima na suradnji jer smo zajedno došli do desetog izdanja festivala. Posebno se želim zahvaliti suradnicima bez kojih to ne bi bilo moguće, a oni su: producentica Nicol Rodić, Nikolina Vuković, Andro Bupić i Deni Kukolj  jer su više godina podrška i rade na festivalu tijekom cijele godine kako bi se realizirali jedinstveni programi i sadržaji.“

Iako festival ne može budžetno konkurirati ostalim svjetskim festivalima, pulski festival svjetlost mami posebnim šarmom i klimom kojom zapravo privlači poznata imena sa svjetske scene festivala svjetala.

Od prve godine Grad Pula stoji kao podrška festivalu svjetla.

„Tim Udruge Sonitus na čelu sa Markom i grad Pula kao lokacija dobitna su kombinacija za uspjeh ovog festivala. Iza ovog rada ima puno više promišljanja, on zapravo predstavlja više od umjetnosti. Festival ove godine ima također humanitarnu i ekološku konotaciju,“ navela je Popović Sterpin, te je pozvala posjetitelje da to dožive uživo obilaskom svih instalacija po gradu.

Cijeli program bio bi neizvediv bez partnera festivala koji su tijekom deset godina zapravo uvijek isti. Zahvale su upućene i medijima koji informiraju javnost o svim događajima festivala.

Instalacije će biti upaljene od 20 do 24 sata tijekom tri dana festivala. 

Tijekom tri uzbudljiva dana, Pula će zasjati u novom svjetlu, sa čak 16 lokacija u centru grada, te dvije nove lokacije van standardne festivalske rute – Crkvu Gospe od Mora i Trg Kralja Tomislava na Verudi.

Svečano otvaranje festivala održat će se u četvrtak, 19. rujna u 20:00 sati na Portarati, nakon kojeg će magični svjetlosni performans umjetničke skupine Worldbeaters Spark!, pod nazivom "Led Drummers", povesti tradicionalnu povorku kroz grad. Ruta festivala vodi kroz blistavu Ulicu Sergijevaca prema Danteovom trgu, gdje će posjetitelji bacanjem kovanica u fontanu, imati priliku zaželjeti želju uz čarobni Wishing well, djelo Visualia Group-a, a sav prihod od “želja” biti će doniran udruzi Naš san njihov osmijeh.

Ruta dalje vodi do Crkve i samostana svetog Franje, gdje će njemački umjetnici Hartung&Trenz prikazati dirljivu projekciju na temu Pjesma stvorova Franje Asiškog. Na kraju Ulice Sergijevaca, postavljena će biti intrigantna svjetlosna instalacija Facelessman rumunjskog umjetnika Radu Ignata.

U Parku grada Graza, posjetitelji će uživati u instalaciji U oblacima zagrebačkih umjetnika Scuderia, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Festivalom svjetla Zagreb.

Na Forumu će impresivnih pet projekcija transformirat pročelje zgrade katastra, uz radove lokalnih i međunarodnih umjetnika - Jean Sambolec, Undertoon, Nenad Kraljić, V.P.M. i EPER.

Na istoj lokaciji, analogna grafoskopska projekcija mađarskog kolektiva Light-Spray Visual, uz pomoć svojih vrhunskih ilustracija koje će projicirati preko svih pročelja, transformirati će cijeli Forum u novi svijet.

U Gradskoj galeriji, postavljene su dvije izložbe i to In the shadows, djelo finske umjetnice Anni Laukka, te Shadow series talijanskog umjetnika Alessandra Lupija.

Ni ove godine toranj ispred Katedrale uznesenja blažene Djevice Marije neće ostati u mraku – naprotiv, bit će ukrašen zapanjujućim 3D mappingom "Traveller 13" lokalnih umjetnika Jeana Samboleca i Anie Ladavac, dok će na travnatoj površini pored Katedrale izrasti divovski svjetleći vrt umjetničke skupine Koros Design, imena Under the garden.

Na kraju Kandlerove, opet će oživjeti mural Noordung's flight, spektakularna 3D mapirana instalacija domaćeg kolektiva Chtonica Visuals.

Za najmlađe posjetitelje, Titov park ponovno postaje središte zabave, gdje će kroz tri dana festivala moći uživati u aktivnostima za djecu, čaroliji face paintinga, silent discu i brojnim drugim iznenađenjima u organizaciji Zemlje zabave.

Umjetnik Christian Oetinger u sklopu dječje zone u Titovom parku voditi će kreativnu radionicu izrade svjetlećih loptica za najmlađe.

U Parku kralja Petra Krešimira IV., posjetitelji će imati priliku vidjeti kinetičku svjetlosnu instalaciju pod nazivom "Firefly Field" nizozemskih umjetnika Studio Toer,te "Point of View", instalaciju u mješovitoj stvarnosti i to uz pomoć VR naočala, izravno iz tvornice Visualia Group.

Nebo iznad Kaštela dodatno će obasjati performans francuskog kolektiva Porte par le Vent, dok će posjetitelji Kaštelu moći pristupiti kroz pomoću dizala kroz tunel Zerostrasse, kod Dvojnih vrata.

U Carrarinoj ulica posjetitelji će moći isprobati interaktivnu instalaciju I need a break Visualia Group-a, dok će na Giardinima moći zagrliti drvo - Visualia Tree, interaktivnu instalaciju osmišljenu u radionici Visualia Group-a u suradnji sa Zelenom Istrom. Na pročelju zgrade Istarskih ljekarni Centar svi prisutni moći će postati dio interaktivne projekcija Ocuba iz Portugala.

Osim standardne festivalske rute, ove godine Visualia Festival pomiče granice van centra, te će Crkva Gospe od Mora na Stoji biti podloga za 3D mapping projekciju rumunjskog umjetnika Radu Ignata pod nazivom Light Symphony.

Na Trgu kralja Tomislava na Verudi, posjetitelji će na zgradi moći zaigrati Pinball - interaktivnu projekciju lokalnih umjetnika Undertoon-a i Sebastiana Banka.

Sve ljubitelje zabave, u četvrtak će u Domu hrvatskih branitelja rasplesat DJ Mario Kovač na već poznatom Visualia Party-ju, a ostale festivalske dane plesne cipelice će aktivirati DJ-evi na Danteovom trgu u suradnji s Old City barom, i na Portarati u suradnji s Caffe barom Uliks.

Kako bi posjetitelji lakše pratili sve što se događa, festival nudi programske letke i timove koji će vam pomoći u svakom trenutku, a na dvije lokacije na festivalskoj ruti posjetitelji će moći preuzeti svjetleće prstenove, kako bi svi zajedno dodatno osvijetliti grad. Sve dodatne informacije možete pronaći na društvenim mrežama i službenim stranicama festivala.

S programskog letka, posjetiteljima će biti dostupan QR kod, pomoću kojeg će moći pristupiti festivalskoj mapi u digitalnom obliku. Mapa će uz glavnu festivalsku rutu, posjetitelje voditi po svim lokacijama, te pružati dodatne informacije o instalacijama, projekcijama, performansima i izložbama i samim umjetnicima.