Novosti

17/09/2024

Predstavnice Grada Pule na konferenciji „Communities Go Circular / Kružne zajednice“

U Društvenom centru Rojc i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre održana je Međunarodna konferencija „Communities Go Circular / Kružne zajednice“.Konferenciju je organizirala Zelena Istra u okviru projekta „Communities Go Circular“ uz podršku Grada Pule, a projekt financira Europska unija u sklopu programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV)”.

Prvi dan je bio rezerviran za vođeni obilazak kroz Društveni centar Rojc, posjet popravljaoni „Radiona Re-Gepetto“, Knjižnici zajednice i Radio Rojcu. Organizacija Ekolozi brez meja održala je predavanje o Zero waste akademiji. Na okruglom stolu je raspravljano o rezultatima projekta „Communities Go Circular“ i anketi „Pravo na popravak“, te je održana radionica na temu Zero waste u svakodnevnom životu.

Drugog dana konferencije održana je panel diskusija „Na putu prema gradu bez otpada“ na kojoj su sudjelovali gradonačelnik "zero waste" grada Carmignano, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić i voditeljica Odsjeka za zelene politike Sanja Butković, predstavnici komunalnog poduzeća iz Velike Gorice VG Komunalac, Čistoće iz Rijeke i Pula Herculanee.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić predstavila je projekt Centra za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta koji se planira uspostaviti u sklopu Reciklažnog dvorišta Valmade krajem ove ili početkom 2025. godine. Centar je zamišljen po principu „dovezi ako ti nije potrebno, odvezi ako će ti koristiti“, a koji ima za cilj riješiti „višak“ ostavljenih predmeta na ulicama, a s druge strane pomoći nekome da dođe do željene stvari. S obzirom da živimo u vremenu u kojem je fenomen konzumerizma sve prisutniji, kada se građani olako odriču predmeta koji se mogu ponovno koristiti te ih po inerciji, ili zbog vlastitog komoditeta bacaju u smeće umjesto da razmisle o mogućnosti ponovno uporabe, korištenjem Centra doprinijet će se razvoju kružnog gospodarstva, u kojem se iskoristivi resursi zadržavaju u gospodarstvu kako bi se opetovano, produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrijednost. Važno je istaknuti da niti u jednoj situaciji, prilikom donošenja kao i odvoženja predmeta, nema nikakve naplate. Popis stvari koji se mogu donijeti u Centar, s uvjetom da imaju upotrebnu vrijednost jesu: kućanski aparati, posuđe, bicikle, ležaljke, ručni alati, lampe i svjetiljke, komadi namještaja, dječja kolica, guralice i sl., slike, ogledala, itd. Voditeljica Odsjeka za zelene politike Sanja Butković predstavila je izobrazno-informativne projekte iz područja gospodarenja otpadom. Provedene su aktivnosti informiranja i edukacije cjelokupnog stanovništva Grada Pula - Pola o održivom gospodarenju otpadom u sklopu projekta „Razmisli, odvoji, štedi!“, projekt koji je sufinanciran iz kohezijskog fonda, „Navike okreni, promjenu pokreni“, projekt je sufinanciran od strane FZOEU te projekt „Navike okreni, promjenu pokreni+“ kao nastavak prethodnog projekta koji će biti realiziran do kraja 2024. godine, koji je također sufinanciran od FZOEU.

Igor Mrkić, rukovoditelj čistoće Pula Herculanea d.o.o. predstavio je sustav gospodarenja otpadom na području Grad Pula - Pola te na području općina Ližnjan, Marčana, Barban, Svetvinčenat i Fažana gdje Pula Herculanea d.o.o. obavlja djelatnost sakupljanja i odvoza otpada. Također, predstavio je i zaključke izrađene Predstudije izvodljivosti za izgradnju sortirnice i kompostane za područje pružanja usluge gospodarenja komunalnim otpadom tvrtke Pula Hercualnea d.o.o. te je istaknuo važnost ovih građevina u daljem razvoju sustava gospodarenja otpadom. Predstudijom je predviđen kapacitet sortirnice od 13.000 t/god, a kapacitet kompostane je 5.000 t/god.

Nakon panel diskusije „Na putu prema gradu bez otpada“ održana je diskusija o vođenju reuse projekata u zajednici na kojoj su sudjelovali gosti iz Italije, Slovenije i Hrvatske, a konferencija je zatvorena radionicom kuhanja, uz vodstvo kuhara i ekološkog poljoprivrednika Matije Horga iz OPG-a Horg.