Novosti

20/09/2024

Puštanjem crnih balona u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Puštanjem crnih balona u zrak na pulskome Trgu Portarata u petak, 20. rujna 2024. godine tradicionalno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se održao pod motom „Ni jedna mrtva žena više, ni jedna živa manje!“ u organizaciji Sigurne kuće Istra.

U ime Grada Pule u mimohodu su i ove godine sudjelovali gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, zatim pomoćnica pročelnice za društvene djelatnosti, mlade i sport Lena Radunić, predstavnici Istarske županije, Općine Medulin, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, policije, učenici i nastavnici pulskih škola i brojne građanke i građani.

Tim simboličnim činom te prigodnom izvedbom i performansom Dramskog studija INK odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Učenici i sudionici mimohoda nosili su transparente s prigodnim porukama, a mimohod od Foruma do Portarate na bubnjevima je i ove godine predvodio pulski profesor Vedran Vojnić.

„Crni baloni simboliziraju, nažalost, ubijene žene od ruku obiteljskih nasilnika, čiji  broj na opću zabrinutost, raste iz godine u godinu. Svjedoci smo  femicida u našoj zemlji koji je posljedica rodno uvjetovanog nasilja,  jer žene   ubijaju u kućama, stanovima, ispred njih, na radnim mjestima, gdje bi one trebale biti najsigurnije. U Hrvatskoj je u osam mjeseci ove godine, ubijeno 14 žena, a u Istri jedna. U zadnjih 21 godinu, u našoj zemlji 414 žena izgubilo je život od bliskih nasilnika i zlostavljača, a u Istri njih 23“, rekla je koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

Napomenula je ovom prilikom najveću odgovornost upravo države i njezinih nadležnih institucija koje još uvijek nasilje u obitelji ne tretiraju prioritetno i urgentno, unatoč strožem  kaznenom zakonu  pa se nažalost događa da su žene prijavile nasilnika, njegovo nasilničko ponašanje i prijetnje, ali policijsko pravosudni sustav to nije na vrijeme prepoznao i spriječio svirepo ubojstvo žena, nekih čak pred maloljetnom djecom.

„Stoga, izmjene zakona, određivanje istražnog zatvora za kršitelje mjere opreza kao i obavješćivanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru, već trebaju što prije zaživjeti u praksi“, naglasila je Černjul te spomenula edukacije u organizaciji Sigurne kuće Istra o čijoj važnosti svjedoče višegodišnje radionice u osnovnim i srednjim školama, na temu nasilja u mladenačkim vezama.

„Zato i  danas, s ovog mjesta, Sigurna kuća Istra šalje poruku, kako nasilje, pa tako i obiteljsko, nije privatni, već društveni problem! Stoga, mi građanke i građani, sukladno našoj zakonskoj obvezi i građanskoj dužnosti, svijesti i savjesti, moramo prijaviti svaku sumnju na obiteljsko nasilje. U tom slučaju obavezno nazovite broj policije 192 ili Sigurne kuće Istra 052/500-148. Tim pozivom, moramo i možemo spriječiti potencijalno ubojstvo nevine žene ili joj pomoći, da se često s djecom, spasi i izvuče iz  pakla obiteljskog nasilja“, kazala je Černjul.

U 18 godina rada u Sigurnu kuću Istra smještene su 203 žene i 226 djece, odnosno ukupno 429 osoba. Savjetodavni rad sa ženama obuhvatio je više od 1.170 žena.

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Sigurnoj kući Istra dodijeljen je prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanovi bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja.